POPULÆR MANN: Ioan Bandac var en populær mann i Tromsøs gater. FOTO: SVEIN H.LIAN / TV 2
POPULÆR MANN: Ioan Bandac var en populær mann i Tromsøs gater. FOTO: SVEIN H.LIAN / TV 2

Gatetiggeren som smeltet våre hjerter er død: – Tusen takk, Ioan!

Den populære tiggeren og «Virkelig»-selgeren Ioan Bandac i Tromsø måtte gi tapt for kreften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rumenske Ioan Bandac ble kjent både for det norske og europeiske folk for måten han behandlet leiligheten han fikk låne av Tromsø-paret Knut og Alexa Grønnvoll i jula 2010. Innslaget ble vist over hele Europa. 

(Se den legendariske reportasjen i videovinduet under)

 – Han er en person som har endret livet til meg og Alexa. Han lærte oss å se på tilværelsen med nye perspektiv. Selv da jeg besøkte han på lungeavdelingen på UNN i høst klarte han å vise mye livsglede, sier Knut Grønnvoll til TV 2.

Grønnvoll fikk beskjed i helga om at livet til Ioan nærmet seg slutten. Ioan Bandac satte sitt preg på bybildet i Tromsø og klarte å bygge opp en meningsfull tilværelse, før han søndag kveld måtte gi tapt for lungekreft. 

– Ioan har lært meg at man bør lære noen virkelig å kjenne før man setter merkelapper på dem, uavhengig av hvordan de ser ut eller har på seg, sier Grønnvoll. 

Bygde seg et liv i Tromsø

Ioan begynte etter hvert å selge bladet Virkelig, og endret dermed arbeidsstilling fra å sitte som tigger til å stå som selger. Han fikk seg også norsk kjæreste. 

Som redaktør i gatemagasinet Virkelig kjente Eirik Junge Eliassen Ioan godt. Han skrev dette på sin Facebook-side:

– Virkeligselgeren og by-tiggeren Ioan ble fort en populær mann i byen vår. Vi husker smilet, vi husker hans høylytte og gebrokne «Tusen takk». Til alle døgnets tider satt han der, alltid med sitt gode lynne intakt. , skriver Eliassen.

 Knut Grønnvoll holdt jevnlig kontakt med Ioan. Han synes det var ekstra trist at kameraten ble rammet av lungekreft etter at han hadde bygd seg opp et rimelig godt liv i Tromsø.

– Han klarte å vise en voldsom livsglede selv om han hadde det vanskeligere enn veldig mange andre i Norge. Likevel tror jeg mange nordmenn ikke ville klart å være så glad som det Ioan var, sier Grønnvoll.

 I sommer fikk han beskjed om at han hadde lungekreft.

Han mottok bedre behandling på UNN enn han hadde krav på som rumensk statsborger og uttrykte stor takknemlighet for det da TV 2 traff han på gata i september. Nå er Ioan borte fra bybildet i Tromsø.