BLODIG: Lørdag 7. Desember kom en blodig mann iført håndjern inn på en Kiwi-forretning i Halden og ba kundene ringe politiet. En mann jaktes nå i forbindelse med hendelsen. Foto: STEINAR OMAR ØSTLI / HALDEN ARBEIDERBLAD
BLODIG: Lørdag 7. Desember kom en blodig mann iført håndjern inn på en Kiwi-forretning i Halden og ba kundene ringe politiet. En mann jaktes nå i forbindelse med hendelsen. Foto: STEINAR OMAR ØSTLI / HALDEN ARBEIDERBLAD

Klappjakt på torturist (31) - blodig mann dratt inn på Kiwi-butikk med håndjern

Politiet i Østfold jakter på dømt voldsmann på rømmen - tre personer er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 7. desember kom en blodig mann iført håndjern inn på en Kiwi-forretning i Halden og ba kundene ringe politiet. 

Sjokkerte kunder ble vitne til at fire personer kom etter mannen. Vitner har fortalt at de fire personene var bevæpnet med pistoler og kniver.

Tre av personene, en kvinne i 40-årene og to menn i henholdsvis 20 og 30-årsalderen ble pågrepet av politiet, skriver Halden Arbeiderblad

– Personene er siktet for legemsbeskadigelse og for å ha holdt en person innesperret, sier krimsjef ved Halden politistasjon, Tore Løwengren til TV 2. 

En av personene, en mann 31 år gammel mann, slapp unna. I over én uke har politiet jaktet på mannen uten å finne ham. 

– Han har vært etterlyst siden forrige mandag. Vi har søkt etter ham i hele Østfold, sier Løwengren til TV 2. 

Torturdømt

Mannen som nå jages av politiet, ble ifølge Halden Arbeiderblad dømt til åtte år i fengsel for grov mishandling så sent som i november i år i lagmannsretten. 

I dommen skildres det svært grove handlingene 31-åringen og en 24-åring er siktet for. 

Foranledningen skal ha vært at de to dømte oppsøkte fornærmede med et krav om 300.000,-. 

Da fornærmede ikke hadde pengene, skal de ha begynt å slå og sparke ham. Etterhvert skal de ha hoppet på fornærmede fra en stol, noe som resulterte i ribbensbrudd og hull i begge lungeposene. De to dømte skal ha rettet en gassboks mot ham og tent på, slik at offeret fikk svimerker i ansiktet. 

Videre heter det i dommen at 31-åringen og 24-åringen kastet biffkniver på fornærmede, slo ham med et dusjforheng, klippet offeret i øret med en kniv og kjørte en syl gjennom hånden på offeret. 

Mannen ble forlatt naken og bevisstløs i et badekar. Noen andre som var i leiligheten fikk gjenopplivet ham. 

Overrasket

Krimsjefen i Halden bekrefter ovenfor TV 2 at mannen som nå jages er den samme som ble dømt for tortur. 

Offerets advokat, Ole Richard Holm-Olsen, sier til TV 2 at mannen som nå jages av politiet burde vært sperret inne tidligere. 

– I denne saken, som dreier seg om veldig, veldig stygg vold, er jeg overrasket over at påtalemyndigheten besluttet seg for å ikke varetektsfengsle ham, sier Holm-Olsen til TV 2. 

Statsadvokaten i saken, Kristian Nicholaisen, sier til TV 2 at saken mannen ble dømt til var svært grov.

Påtalemyndigheten sier at de vurderte det til at det ikke var noe gjentakelsesfare da de valgte å ikke varetektsfengsle mannen. 

– Situasjonen var den samme som da den ble behandlet i tingretten. Da var han allerede løslatt. Det var ingenting som tilsa at vi skulle gjøre en annen vurdering da den ble tatt opp på nytt, sier Nicholaisen til TV 2. 

Saumfarer Østfold

Politiet i Halden fortsetter denne uken jakten på 31-åringen. Til tross for historikken til mistenkte, mener de at mannen ikke utgjør noe fare for publikum. 

– Vi tror han fortsatt befinner seg i et sted Østfold, sier Løwengren til TV 2.