Slik lager du sunn potetstappe

Kostholdeksperten viser Mali Johansen (21) hvordan hun kan lage en potetstappe med 1900 færre kalorier enn den hun pleier å lage.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
HJELPER DEG TIL ET SUNT KOSTHOLD: Klinisk ernæringsfysiolog Kari Sælleg.
HJELPER DEG TIL ET SUNT KOSTHOLD: Klinisk ernæringsfysiolog Kari Sælleg.

Da Mali Johansen (21) fra Sunndalsøra i Møre og Romsdal skulle endre livsstil, var det å endre kostholdet svært viktig.

Med en vekt på 112 kilo, 126 cm i livvidde og over 50 prosent kroppsfett, måtte hun gjøre en drastisk endring.

Da Mali ble med i TV 2s livsstilsprogram «Sporty», fikk hun derfor besøk av klinisk ernæringsfysiolog Kari Sellæg.

Sammen skal de prøve å gjøre måltidene som Mali spiser i hverdagen – deriblant potetstappe – sunnere.

– Jeg pleide å bruke kanskje 15 poteter, ekte meierismør og en boks med fløte. Da hadde jeg nok til kanskje to dager, forteller Mali.

Ut med fløte, inn med lettmelk

– Det er 2000 kalorier i en slik porsjon, forteller Kari.

Hun lærer derfor Mali å lage sunn potetstappe. Fløta blir byttet ut med ekstra lett melk, mengden smør blir svært mye lavere – og porsjonene blir mye mindre. For å gjøre opp for den store endringen tilsetter de hvitløk, slik at det blir mer smak.

En porsjon av denne stappa vil kun inneholde 96 kcal.

Når stappa er klar, er det tid for å gi terningkast.

– Jeg går for en firer. Sammenlignet med min egen. For den er vel nesten en tier, sier Mali.

Hvilket terningkast gir du? Stem i boksen over!

Er du på mobil? Stem her.

Karis oppskrift på potetmos

Til to porsjoner potetmos trenger du:

1 dl ekstra lettmelk

15 gram smør

Ca. 220 gram potet

1 hel hvitløk

Salt og pepper

Slik går du fram:

Kutt av stilkfestet på hvitløken. Bak den i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter. Lag et kutt nederst på hvert hvitløksfedd og press ut den myke hvitløksmassen.

Bruk eventuelt en skje/kniv til å skrape med mest mulig av det som er mykt. For å få hvitløksmassen mest mulig jevn, kan du presse den gjennom en sil (Eventuelt mose godt med en gaffel).

Det er en del svinn i denne prosessen, og du vil ikke få så veldig my hvitløkspuré ut av en hel hvitløk.

Kok potetene møre uten salt. Tøm av vann og la de stå og dampe litt. Skrell potetene (Eller behold skallet på, hvis du foretrekker å ha det med i mosen).

Kok opp melk og smør i en annen kjele. Dette spes i potetene, mens du moser til en passe konsistens.

Du kommer sannsynligvis ikke til å bruke opp all melken. Hvis du ønsker en jevn konsistens på mosen, kan du bruke stavmikser.

Bland i ønsket mengde av hvitløkspureen, og smak også til med salt og pepper helt til slutt.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, eller er opptatt av å holde vekten, er dette nok til to porsjoner.

I følge «tallerkenmodellen» for bedre vektkontroll, skal nemlig potet/ris/pasta bare utgjøre ¼ porsjon, eller ca 100 gram ferdig kokt vare. 100 gram av denne potetmosen inneholder ca. 93 kcal (da er hele mengden med melk og smør spedd i).