Tonje Sagstuen gratulerer Heidi Tjugum etter at det norske h}ndballlaget slo S|r-Korea 27-21 i VM-kvartfinalen. (NTB-foto: Terje Bendiksby)
Tonje Sagstuen gratulerer Heidi Tjugum etter at det norske h}ndballlaget slo S|r-Korea 27-21 i VM-kvartfinalen. (NTB-foto: Terje Bendiksby)

1997: – Tidenes snuoperasjon 

Norge slo så kraftig tilbake mot Østerrike at Marit Breivik ikke klarte å slutte å flire. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her blir du med i kåringen av tidenes VM-øyeblikk | nye kandidater hver dag!

På 1990-tallet vokste rivaliseringen mellom Norge og Danmark seg større og større. 

Ulrik Wilbek hadde fått frem en fantastisk generasjon i Danmark, og i skyggen av dem hadde Marit Breivik overtattde norske jentene. 

Men det var et lag som var minst like deilig å slå for de norske jentene. 

Med ekspressbehandling av statsborgerskap, og manglende regler hos Det internasjonale håndballforbundet i forhold til å la spillere delta for nye nasjoner, hadde Gunnar Prokop «kjøpt» seg et lag med superstjerner. 

Den kontroversielle treneren hadde i mange år hentet spillere til klubblaget Hypo Niederösterreich, men på 1990-tallet ble landslagshåndballen gjevere og gjevere. Da benyttet Prokop sjansen til å få sine østeuropeiske stjerner til å skaffe seg østerrikske pass. 

Ausra Fridrikas, Sorina Lefter (senere Teodorovic), Stanka Bozovic, Tanja Dsjansagava, RIma Sykuviene, Tanja Logvin og Svetlana Antic var bare noen av spillerne som plutselig kom på banen for Østerrike. Så fikk jenter som Iris Morhammer spille statistrollene for landslaget. 

Lagene skulle møtes i åttedelsfinalen under VM i Tyskland. 

Østerrikerne kjørte over Norge fra start, og det kunne se ut til å gå mot en skikkelig norsk VM-nedtur. 

Breivik hadde hatt en haltende start på karrieren sin som landslagssjef. VM i 1995 ble en nedtur med fjerdeplass. Det samme gjorde OL i 1996. Men da kritikerne ville ha henne fjernet fra jobben, reddet Kjersti Grini henne under EM i 1996, hvor det ble sølv. 

Nå sto hun overfor en ny eksamen. Østerrike ledet 12-6 til pause, og VM så ut til å være over for Norge. Kronisk usympatiske Prokop skulle gi Norge den svakeste VM-plasseringen siden 1970-tallet. 

Men Breivik hadde Tonje Sagstuen. 

Høyrebacken scoret på alt. Hun stoppet ikke før hun hadde banket inn ti mål bak de «østerrikske» målvaktene. 

Flere av Østerrikes spillere begynte å dra litt på årene, og fikk etter hvert merke kjøret. Norge kjørte fullstendig over Prokops jenter i andre omgang. 6-12 ble til 24-18. Norge vant andre omgangen med 18-6. 

Etter kampen gikk gliset til Breivik ble stoppet av ørene. Hun klarte ikke å stoppe fnisingen. Norge var plutselig på sporet av en ny medalje.