Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-sjef Svein Fanebust. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-sjef Svein Fanebust. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Rema-Reitan: – Måtte slå oss sammen

Derfor inngår Rema 1000 og Coop et innkjøpssamarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse klokken 11 presenterte Rema 1000 og Coop en intensjonsavtale om innkjøpssamarbeid.

– Dette har jeg sett for meg siden dagen jeg fikk nyheten om at ICA og Norgesgruppen planla et samarbeid. Dette føltes som den eneste mulige måten å respondere på, sa Ole Robert Reitan på pressekonferansen.

Som TV 2 fortalte fredag morgen, skal de to selskapene sammen danne et tredje selskap som skal stå for alt innkjøp til dagligvarekjedene. Dette selskapet skal eies sammen av Coop og Rema, og har fått navnet Core. Selskapet eies 50/50 av de to partene.

– Innkjøpsfordelen blir så stor at det for oss blir vanskeligere å konkurrere, derfor har det hele tiden vært mitt ønske at vi skulle få til et samarbeid som et svar på ICA og Norgesgruppens samarbeid, fortsatte Reitan.

– Skal fortsatt konkurrere

Men han passet på å understreke at innkjøpssamarbeidet ikke skal svekke konkurransen mellom Coop og Rema.

– Vi skal fortsatt konkurrere som hund og katt, det har vi gjort helt siden tidenes morgen og det skal vi fortsette med, forsikret Rema-sjefen med et smil.

– Vi ønsker å ta del i kampen om de gode prisene, og vi ønsker å selge de gode varene billig, sa Coop-sjef Svein Fanebust som understreket at avtalen er strengt forretningsmessig korrekt og realiserbar.

Etter pressekonferansen kunne Coop-sjefen komme med følgende lovnad til sine kunder:

– Hvis dette går gjennom, har de lavere priser i vente, sier Fanebust til TV 2. 

Rema-sjef Ole Robert Reitan (til høyre) og Coop-sjef Svein Fanebust før pressekonferansen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Rema-sjef Ole Robert Reitan (til høyre) og Coop-sjef Svein Fanebust før pressekonferansen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Rema 1000 har 21,3 prosent markedsandel, mens Coop har 23,4 prosent av markedet.

Frykter ikke at mangfoldet forsvinner

Dersom Konkurransetilsynet tillater et samarbeid mellom disse to, får Norge to jevnstore matgiganter, som så å si vil dele det norske matvaremarkedet mellom seg. Kritikerne frykter høyere priser og dårligere utvalg.

Reitan svarer på denne kritikken med å si at det er bedre å gå fra fire til to aktører, enn fire til tre.

– Norgesgruppen og ICA vil sammen være så store at det blir vanskelig for oss å konkurrere. Jo større den største aktøren blir, jo dårligere konkurranse blir det i markedet, sier Rema-sjefen.

Coop-sjefen føler seg sikker på at mangfoldet blir ivaretatt.

– Vi vil ha våre konsept, det er ikke mangfoldet vi er bekymret for, men den dominerende posisjonen den andre konstellasjonen vil få både markedsmessig og økonomisk, sier Fanebust.

I avtalen har Rema 1000 og Coop lagt inn en klausul i avtalen som er knyttet til utfallet av Konkurransetilsynets beslutning om ICA og Norgesgruppen ut på nyåret.

Dersom konkurrentenes avtale viser seg å være i strid med konkurranseloven, vil avtalen skrinlegges.

Konkurransetilsynet skulle opprinnelig komme med en konklusjon i forhold til ICA og Norgesgruppen i september, men har utsatt beslutningen til januar.

Undertegnet i forrige uke

Konkurransedirektør Christine Meyer sier at avtalen som ble kjent i dag ble undertegnet i forrige uke.

– Det vi nå vil gjøre, er å ta kontakt med ICA og Norgesgruppen og fortelle dem hvordan dette vil påvirke vårt arbeid med vurderingen av den avtalen, sier Meyer til TV 2.

Hun ønsker ikke å kommentere om den nye avtalen betyr at vi får et duopol, med to store aktører, og vil ikke si noe hva Konkurransetilsynet kommer til å foreta seg.

– Vi vil nå vurdere hvordan dette vil påvirke vårt arbeid, sier Christine Meyer til TV 2.

Dagligvarekjedenes julegave er et varsel om høyere priser, dårligere utvalg og lavere kvalitet, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet om avtalen som er inngått.

– Det er bare et svar på dette, og det er at Konkurransetilsynet setter ned foten for avtalen mellom Norgesgruppen og ICA, sier hun i en kommentar.