1993: Legangers gjennombrudd

Da en 18 år gammel bergensjente tok håndballverden med storm. Hjelp TV 2 å kåre tidenes VM-øyeblikk!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her blir du med i kåringen av tidenes VM-øyeblikk | nye kandidater hver dag!

I 1992 fikk landslagssjef Sven Tore Jacobsen et tips fra sin gamle kompis Odd-Egil Eidsæther om at han hadde en 17 år gammel målvakt han måtte ta en kikk på. 

Cecilie Leganger spilte for Fyllingen på nivå to. Men trente også med klubbens herrelag for å få tøffere matching i treningsarbeidet sitt. 

Jacobsen ga henne sin landslagsdebut mot Polen i februar 1992, en måned før hun fylte 18 år. 

Norge hadde siden gjennombruddet i 1986 tatt sølv i OL i både 1988 og 1992. Men i begge mesterskapene hadde man manglet en toppmålvakt. Kjerstin Andersen hadde problemer med ryggen, mens Annette Skotvoll, Vibeke Johnsen og Hege Frøseth aldri hadde internasjonalt toppnivå inne. 

Da de norske håndballjentene skulle følge opp OL-suksessen under VM på hjemmebane, så visste Jacobsen at han hadde funnet målvakten som kunne hjelpe Norge til sin andre VM-medalje. 

STJERNE: Cecilie Leganger med håndballbok fra 1993.
Foto: Erik Johansen / Scanpix
STJERNE: Cecilie Leganger med håndballbok fra 1993. Foto: Erik Johansen / Scanpix

Og det er bare å se på resultatene. På Norges sju kamper i VM, så var det bare Danmark som var i stand til å score over 20 mål mot Norge. 

Leganger storspilte i det norske målet. Dessverre ble det et tap 17-19 for Russland i mellomspillet. Det skulle frarøve Norge en finaleplass. For selv om Norge vant 28-23 over Danmark i sin siste kamp, så var ikke det nok. Den gangen var det ikke innbyrdes oppgjør, men total målforskjell som avgjorde hvem som gikk videre. 

LES SAKEN: 1986 - da Norge tok steget inn i verdenseliten

Danmark tok finaleplassen med åtte mål bedre målforskjell enn Norge. 

I stedet ble det en dramatisk kamp om bronsemedaljene mot Romania, hvor Norge til slutt dro det lengste strået og vant 20-19. 

En stjerne var født. Tårene trillet da Leganger mottok trofeet som beviste at hun var VMs beste spiller. 

Men 1993 var ikke bare et første møte med Leganger. Det var samtidig farvel til to av de viktigste personene i håndballjentenes gjennombrudd. 

Heidi Sundal takket for seg med en plass på all star team, som VMs beste linjespiller. 

Også Sven Tore Jacobsen takket av. Etter ni år som landslagssjef, hvor han hadde tatt Norge ut av håndballens skyggedal og inn på solsiden hvor medaljene deles ut, valgte han å takke av og overlate roret til andre.