DOBBEL NORSK YOUTUBE-SENSASJON: Ylvis-brødrenes musikkvideo «The Fox» har gjort dem til revekjendiser verden rundt. De mindre kjente soldatene fra Bardufoss karper andreplassen i den gjeve konkurransen.
DOBBEL NORSK YOUTUBE-SENSASJON: Ylvis-brødrenes musikkvideo «The Fox» har gjort dem til revekjendiser verden rundt. De mindre kjente soldatene fra Bardufoss karper andreplassen i den gjeve konkurransen.

«The Fox» er verdens mest populære video - dansende Bardufoss-soldater på andre

Norge ruler internett og topper listen over de mest trendy videoene i 2013. 

Onsdag offentliggjorde Google årets internasjonale toppliste for videonettstedet YouTube, som tar for seg verdens mest sette og delte videoer globalt i 2013. Norge har aldri før vært på denne listen, men i år klinker vi til med både første- og andreplassen. 

Tronetoppen er Ylvis-brødrenes braksuksess «The Fox». Musikkvideoen er sett 275 millioner på YouTube! Andreplassen kan skryte av hele 95 millioner seere, og en langt billigere produksjon - nemlig «Harlem Shake»-farsotten som norske soldater fra Bardufoss står bak. 

– Å havne på en slik liste kan bety mye for merverdien av videoene. Det øker muligheten for å fortsette suksessen og for mange kan det gi en boost, sier Ingrid Dynna fra Google Norge til TV 2. 

Hvor unikt er det at en amatørvideo uten en produksjon i ryggen topper en slik liste?

– Det er veldig nytt at en slik video kommer opp på listen så raskt. «Harlem Shake»-videoen er unik i denne sammenhengen. Den konkurrerer med de største artistene vi har i verden, sier Dynna. 

Danser som gale 

De vernepliktige soldatene fra sambandsbataljonen i Bardufoss i Indre Troms ble stormende verdenskjendiser via YouTube over natta i februar. En video med såkalt «Harlem Shake»-dans ble postet på videonettstedet av norske Kenneth Håkonsen. Da TV 2 skrev om soldatvideoen i midten av ferbruar i år, hadde videoen 1,2 millioner seere - og allerede da var mennene bak videoen svært overveldet. 

Kennneth Håkonsen visste ikke at videoen hadde havnet på andreplass før TV 2 tok kontakt med ham onsdag formiddag. 

– Jeg visste ikke at videoen var den nest mest sette i verden før nå. Det er også kult at Norge har de to øverste plassene på listen. Vi hadde ikke forventet dette i det heletatt. Vi tullet med at videoen kom til å gå verden rundt da vi laget den, men ingen trodde at det egentlig skulle skje, sier Håkonsen og legger til:

– Det er uvant med alle henvendelsene fra media. Vi har fått kjent på kjendisfølelsen. Dette har vært kjempegøy, men også skummelt. 

Hva synes du om The Fox?

– Kunne ikke de ventet til neste år? Neida, det er jo gøy det. Ylvis er kjempeflinke. Vi er ikke bitre. Det er moro at vi sammen setter Norge på kartet. 

Det er Kenneth Håkonsen og en av romkompisene som står bak videoen. Kenneth har filmet og redigert. Kameraet ble plassert på et stativ slik at han også selv kunne være med i videoen. Han er figuren som faller ut fra vinduet til høyre i videoen. 

Har du ennå ikke sett Bardufoss-guttene shake, må du bare se her:

Tok verden med storm 

For litt over tre måneder siden ble videoen «The Fox» lagt ut på nettet, og etter kun 20 dager nådde den 50 millioner visninger. I dag har den 275 millioner, og øker med to millioner nye treff hver dag. Hiten lå også i mange uker på rad på toppen av den gjeve internasjonale Billboard-listen i USA. 

International presse har viet Bergens-brødrene mye oppmerksomhet de siste månedene. De har vært gjester på en rekke anerkjente talkshow i USA. 

Komiker Ellen Degeneres var raskt ute med å vise sin interesse for brødrene og låta. 

– Jeg vet ikke mye om Norge, men antar at marihuana er lovlig der, var hennes første kommentar. 

Ikke lenge etter gjestet hele Norges Bård og Vegard talk showet hennes, «Ellen Degeneres show», som har lang fartstid på TV-skjermer over hele verden. 

Se Ylvis på «Ellen Degeneres show» her. 

EUROBRER ASIA: Her opptrer superduoen på Music Awards i Hong Kong i 22. november.
EUROBRER ASIA: Her opptrer superduoen på Music Awards i Hong Kong i 22. november.

De opptrådte også på «Late night» med Jimmy Fallon. som har fått to Emmy-nominasjoner og rullet på amerikanske TV-skjermer siden 2009. I 2011 karakteriserte New York Times showet som «det man velger å se på hvis man ønsker komedie, musikk og de beste talentene». 

Se opptreden deres hos Jimmy Fallon her. 

Som om ikke det var nok har brødrene også gjestet det anerkjente morgenshowet «Today show» på NBC, samt MTV European Music Awards i Nederland. 

Se «The Fox» på MTV-showet her. 

Her blir brødrene intervjuet på «Today show».

Revedilla 

Ikke nok med det. Hiten har også blitt en barnebok. «Hva sier reven?» heter bildeboken som kjendisrevene selv står bak. Ideen til boka skal de ha hatt allerede før låta ble en verdenshit. 

– Vi fikk tidlig i prosessen lyst til å gjøre denne sangen om til barnebok, sier Bård og Vegard Ylvisåker i en pressemelding. 

Revekostyme var også helt utsolgt i USA under Halloween i oktober i år. 

Det har blitt gjort en rekke parodier på låta verden rundt. Under kan du se et knippe av dem. 

Se korpshyllesten og hør den stormende begeistringen fra publikum: 

Se stylisten Jan Thomas sin elleville parodi her:

Se coverversjoner som er lastet opp på YouTube:

Se klippet som er inspirert av «The Fox»: 

«The Fox» fremføres av Trondheimsolistene: 

Hva tror de isolerte Farmen-deltakerne at reven sier?

Se stor «The Fox»-flashmob i Bergen: