Nå blåser det orkan

Ekstremværet «Ivar» viser muskler. Måløybrua er stengt, og i Kristiansund må foreldrene hente barna sine dersom de vil ha dem hjem i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storm-meteorologene skjønte at noe var i gjære allerede mandag.

Prognosene tydet på at det ville utvikle seg et stormsenter i den kraftige sørvesten som har blåst mild luft inn over oss den siste uken.

«Ivar»

Varslene var usikre, men onsdag var det ingen tvil lenger.

Onsdag morgen viste prognosene vind opp i full storm, utover dagen endret de seg til vind opp i orkan.

Klokken 17.31 sendte Meteorologisk institutt ut varsel om ekstremvær, og ga det navnet «Ivar».

Her kan du lese om ekstremvær og hvordan de får navn.

Orkan

Klokken ni blåste det 32 sekundmeter, orkan, på Juvasshytta. Klokken ti var vinden økt til 36,5 sekundmeter fra sørvest.

Stasjonen ligger værutsatt til 1840 meter over havet i Jotunheimen. Det blåser ikke like mye langs kysten. På Møre og i Sør-Trøndelag har det ikke blåst over sterk kuling torsdag formiddag.

– Senteret ligger nord for Shetland klokken 11, forteller Storm-meteorolog Lisbeth Håvik. Lavtrykket beveger seg raskt østover, og senteret treffer omtrent ved Namsos omkring klokken 17.

Vinden er kraftig, men det går fort over.Vinden er kraftig, men det går fort over. Foto: storm.noFrem til senteret treffer øker vinden på til full og sterk storm mellom Nordmøre og Sør-Trøndelag. Vinden snur etter hvert mer og mer på vest.

– Utsatte steder kan vinden komme opp i orkan styrke i korte perioder, advarer Håvik.

Torsdag formiddag ble det målt 36 sekundmeter på Måløybrua, som er stengt for trafikk.

På Dalebrekka skole i Kristiansund har foreldrene blitt kontaktet, og bedt om å hente barna sine før klokken 14. De som ikke er hentet til da får ikke gå hjem alene, men må bli på skolen til været har roet seg.

Snur på nord

Når senteret treffer stilner vinden akkurat under senteret, før den snur på nord.

Bak senteret øker vinden raskt igjen til full og sterk storm på ny, og det er fortsatt risiko for vind med orkan styrke i korte perioder.

– Vinden er sterkest i sjutiden torsdag kveld, og da er det Nord-Trøndelag som får den kraftigste vinden.

Har du tips eller bilder til oss? Send epost til tips@tv2.no eller melding til 02255.

Også nord på Østlandet

Her faller det nedbør frem til fredag morgen.Her faller det nedbør frem til fredag morgen. Foto: storm.noVindretningen gjør at det også kan blåse kraftig i innlandet.

– I høyden blåser det 45 sekundmeter, og når vinden stryker over fjellene utvikles det turbulens som gjør at det kan slå ned vindkast med denne styrken, forteller Håvik.

Hele den nordlige delen av Jotunheimen, Trollheimen, Dovre og den nordlige delen av Østlandet er utsatt for vindkast med orkan styrke.

Fra Bergen til Tromsø

Hele kysten fra Bergen til Tromsø kommer til å merke uværet.

– Vinden har vært oppe i sørvestlig storm ved Stad, sier Håvik. I Bergen har det blåst kuling torsdag formiddag.

Etter at senteret treffer minker vinden sør for Møre, og minker til bris utover kvelden. Nordover til Bodø øker vinden til sterk kuling torsdag ettermiddag, stiv kuling nordover til Lofoten.

– Det øker på i Troms også utover dagen, sier Håvik, og der kan vinden komme opp i nordvestlig stiv kuling torsdag kveld.

Regn, sludd og snø

Det blir kaldere når vinden snur på nord, og torsdag kveld går nedbøren over fra regn til sludd og snø.Det blir kaldere når vinden snur på nord, og torsdag kveld går nedbøren over fra regn til sludd og snø. Foto: storm.no«Ivar» har med seg mye nedbør. Sør i Nordland og i Nord-Trøndelag kan det komme opp mot 70 millimeter fra torsdag til fredag. NVE varsler femårsflom for Nord-Trøndelag torsdag.

– Nedbøren starter som regn, og går over til sludd og snø når vinden snur på nord torsdag ettermiddag og kveld, forteller Håvik.

Totalt kan det komme mellom 10 og 20 millimeter snø, og sammen med den sterke vinden kommer det til å føre til vanskelige kjøreforhold i hele landsdelen. Du må også regne med forsinkelser i flytrafikken, hurtigbåt- og fergetrafikken.

Storm.no/trafikk gir deg veimeldinger, veikamera, værmelding, og hjelp til å finne alternative ruter.

Her kan du sjekke om det er problemer i flytrafikken og i togtrafikken.

Har du tips eller bilder til oss? Send epost til tips@tv2.no eller melding til 02255.

Torsdag ettermiddag var det stille før stormen i Trondheim. Men ved Pirbadet har de allere tatt sine forholdsregler, etter at stormen Dagmar herjet for to år siden. Se video: