Superdiplomat skal få Joshua French hjem

Kai Eide reiser torsdag til Kongo som ny spesialutsending i French-saken, bekrefter Utenriksdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere diplomaten, som blant annet har vært FNs spesialutsending til Afghanistan og Norges ambassadør både til OSSE og NATO, overtar etter Andreas Gaarder, som flere ganger har vært i Kongo som spesialutsending.

Mandag ble det kjent at Joshua French er blitt tiltalt for drap på medfangen Tjostolv Moland (32). Moland ble funnet død på fengselscellen de to delte i Kinshasa 18. august. De to hadde sittet fengslet i Kongo, dømt for spionasje, drap og drapsforsøk siden mai 2009.

Vil ha French ut

– Konsulærsaken i Kongo har tatt en ny dramatisk vending, og vi stiller oss helt uforstående til tiltalen som kongolesiske myndigheter nå har tatt ut mot French. Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst slik at French kan få reise tilbake til Norge. Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, understreker utenriksminister Børge Brende (H).

TILTALT: Hæren i Kongo har tiltalt Joshua French for drapet på kameraten Tjostolv Moland.TILTALT: Hæren i Kongo har tiltalt Joshua French for drapet på kameraten Tjostolv Moland. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixBrende sier at statsminister Erna Solberg (H) og Kongos president Joseph Kabila er enige om at saken med Joshua French nå må løses. Møtet mellom de to fant sted under minneseremonien for Nelson Mandela i Johannesburg tirsdag.

Tett dialog med Kongo

– Dette skal følges opp med tett dialog mellom Kongo og Norge fremover. Eide reiser nå til Kinshasa blant annet for å legge til rette for en slik prosess. Videre vil Eides hovedoppgave være konsulær oppfølging av Joshua French og påse at hans humanitære rettigheter ivaretas, sier utenriksminister Brende.

Kai Eide skal ha en tett dialog med sentralmyndighetene i Kinshasa, og målet er ifølge Brende å komme til enighet med kongolesiske myndigheter om en løsning i saken. (©NTB)