Joshua French: - Stygt gjort mot Tjostolvs minne

Kongo-fangen er oppgitt over tiltalen, og lei seg for at han ikke kommer hjem til jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at Joshua French er blitt tiltalt for drap på medfangen Tjostolv Moland (32). Moland ble funnet død på fengselscellen de to delte i Kinshasa 18. august.

Molands død ble etterforsket i flere uker, og i slutten av august ble det konkludert med at det ikke er grunn til å tro at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet. Norske rettsmedisinere og Kripos deltok i undersøkelsen. French fikk da beskjed om at han ikke lenger var mistenkt.

 

Fant ikke spor av sovemiddel

Men han ble senere kalt inn til flere avhør. I mandagens tiltalte står det blant annet «Med vilje og overlegg å ha drept herr Tjostolv Moland med kvelning med tau etter å ha gitt ham et kjemisk middel tilhørende gruppen benzodiazepiner».

På telefon fra Kinshasa sier Joshua French til TV 2 at han ikke er overrasket over tiltalen.

– Dette er ikke noe nytt for meg eller andre her nede. Jeg kan bare spekulere i om det ligger andre motiver bak enn rettsforfølgelse, sier French. Han ønsker ikke utdype dette over telefon.

Onsdag melder VG at det ikke skal ha blitt gjort funn av denne typen midler i den norske obduksjonen av Moland.

Når det gjelder de beroligende stoffene, sier French at han forholder seg til det de norske etterforskerne har kommet fram til.

Han mener norske labratorier har bedre grunnlag enn universitetssykehuset i Kinshasa.

– Etterforskningslederen har tidligere sagt at Tjostolv og jeg hadde slåss, og at det var tydelige merker etter slagsmål. Nå er teorien motsatt – og de hevder at han har sovet og at det ikke var slagsmål i forkant av at han døde.

Kripos ønsker ikke onsdag å si noe om hvilke funn som ble gjort under obduksjonen av Tjostolv Moland.

De vil heller ikke kommentere noe rundt konkrete stoffer som French nå er tiltalt for å ha dopet Moland med. Kripos sier til TV 2 de trenger tid til å samle all dokumentasjonen de nå har fått tilsendt fra Kongo.

 

Håper på politisk løsning

French, som er både norsk og britisk statsborger, tror saken må løses gjennom diplomati.

– Både Tjostolv og jeg har sagt helt siden 2009 at dette er en diplomatisk sak, som må løses diplomatisk og politisk måte. Norsk UD jobber hardt med saken, og det setter jeg pris på. Det er ikke noe jeg tar som en selvfølge. Jeg håper at dette kan løse seg på en lovlig juridisk måte.

Under minneseremonien for Nelson Mandela oppsøkte statsminister Erna Solberg (H) Kongos president. Børge Brende skal følge opp samtalen.

Han hadde håpet å komme hjem til familien og kjæresten før jul, og sier det er tøft for både ham og dem at man bli i Kongo på ubestemt tid.

– Jeg synes også det er veldig stygt overfor familien Moland at de tar ut denne tiltalen nå, også overfor Tjostolvs minne, sier French som ikke ønsker å brette ut detaljer i offentligheten i en eventuell rettssak. Han sier at støtten fra Tjostolvs familie betyr mye.

 

Dårlig helse i høst

Han sier at han er vant til å leve under tøffe forhold i fengselet i Kongo, og at han takler det. Men helsesituasjonen har vært dårlig de siste månedene, og mener det er utmattelse og stress som ligger bak, i kombinasjon med dårlig hygieniske forhold.

– Det som er hardest for meg er min familiesituasjon, med tanke på kjæresten min, moren min og søsteren min. De har levd med denne situasjonen i fire og et halvt år. Vi er klare til å fortsette å kjempe, og det er det som betyr noe for meg.

Moland og French har sittet fengslet i Kongo siden 2009. De er dømt til døden for spionasje for Norge og for drap og drapsforsøk, på deres egen sjåfør. Abedi Kasongo ble funnet skutt 5. mai 2009.