Nordsjødykkerne får medhold i Strasbourg

220 tidligere dykkere som bidro til å skape det norske oljeeventyret har krav på erstatning for sine helseplager, mener menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag avga menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) sin dom i saken som syv pionérdykkere har reist mot den norske stat, sammen med Industri Energi og Offshoredykkerunionen (ODU). De mener dykkerne har krav på 8000 euro, omlag 67.00 kroner hver i kompensasjon.

Dykkernes kamp mot staten har pågått i en årrekke. De har krevd erstatning for helseskadene som så mange pådro seg i den tidlige fasen av oljeeventyret i Nordsjøen, fra slutten av 1960-tallet og fram til 1990.

 

Vant bare i tingretten

Dykkerne vant i Oslo tingrett i 2007, og tre dykkere ble tilkjent erstatningsbeløp på 3, 5 og 6 millioner kroner, noe som kunne dannet et mønster for nærmere 250 andre pionérdykkere.

Men staten anket og vant først i lagmannsretten i 2008 og deretter i Høyesterett året etter. Ingen nektet for at dykkerne hadde pådratt seg helseskader, men staten som ikke hadde vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver i dykkervirksomheten, ble av Høyesterett ikke ansett som sittende med erstatningsansvaret.

Henning Haug under pressekonferansen torsdag. Henning Haug under pressekonferansen torsdag. Foto: Kristian Mykleset/TV 2 På vegne av 220 tidligere pionérdykkere har sju dykkere tatt saken sin til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) etter at Høyesterett i oktober 2009 fastslo at staten ikke kunne holdes ansvarlig for dykkernes helseskader.

Etter at dommen ble offentliggjort, ble det avholdt pressekoneferanse i Folkets hus i Oslo.

– Vi har seiret mot staten. Det er en gledens dag. Men et skår i gleden er at de kompisene og kollegaene vi har mistet opp gjennom årene ikke får oppleve denne dagen, sier Henning Haug, som er leder i Offshoredykkerunionen.

– Dommen viser at vi hadde rett og staten tok feil. På mange måter synes vi at staten har oppført seg skammelig i denne saken, derfor forventer jeg nå at staten går inn for å få til et oppgjør og satt en sluttstrek for denne saken så fort som mulig, sier Haug.

 Se hva nordsjø-arbeiderne sa til TV 2 på før dagens avgjørelse:

Vant på de viktigste punktene

Også Eivind Mossige, juridisk leder i LO-forbundet Industri Energi er fornøyd.

– Det er ikke alle punktene vi har vunnet fram på, men vi har vunnet fram på de viktigste punktene, blant annet at dykkerne ikke fikk informasjon om den faren og risikoen som var ved dykking.