Fant kjempeubåt fra krigen på havets bunn

Den japanske ubåten I-400 har ligget urørt siden 1946. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I august ble ubåten funnet av forskere fra Universitetet i Hawaii. Ubåten lå på 700 meters dyp utenfor kysten av Oahu. Funnet ble ikke gjort offentlig kjent før myndigheter i USA og Japan var orientert om saken. 

– Det var totalt uventet å finne den der. All forskning tydet på at den skulle ligge lenger ut til havs, sier ubåtpilot Terry Kirby ved Universitetet i Hawaii til universitetets nettsider. 

Ekstremt avansert 

Ubåten er over 120 meter lang. Til sammenligning måler Ullevål stadion 105 meter. I-400 var sammen med sine to søsterskip de største ubåtene som var bygget før atomalderen og representerte banebrytende teknologi. 

Ubåtene var utstyrt med tre sjøfly med innfellbare vinger. De kunne skytes ut med katapult få minutter etter at ubåten kom til overflaten og kunne utstyres med kraftige bomber. 

Skipene ble konstruert for å angripe USAs fastland og kunne gå en og en halv gang rundt jorden uten å etterfylle drivstoff. Rekkevidden er aldri senere matchet av ubåter med dieselelektrisk drift. 

Ubåtene ble aldri brukt til å angripe mål på USAs fastland og ble nesten ikke brukt før Japan overga seg i 1945. 

Senket av marinen 

Skipene representerte en nyskapende design. Da den amerikanske marinen fikk tak i I-400 ved krigens slutt, ble ubåten sendt til Hawaii for undersøkelser. 

Men da spenningen mellom USA og Sovjetunionen økte etter krigen, ble ubåten senket for at teknologien ikke skulle komme på fiendens hender. 

Oppdagelsen ble gjort av et team fra Hawaii Undersea Research Laboratory under ledelse av Terry Kirby. Siden 1992 har senteret brukt bemannede ubåter i letingen etter skipsvrak. 

I videoen som universitetet har publisert, kan man se hvordan ubåtens enorme skrog kommer ut av mørket på havbunnen utenfor Oahu. Flyrampen, kranen, torpedorørene og akterlanternene levner ingen tvil om hva slags ubåt det dreier seg om. 

– Det var fantastisk da synet av kjempeubåten kom ut av mørket, sier Terry Kirby. 

KANONTÅRN: Ubåten var utstyrt med sjøfly og var konstruert for å angripe mål på USAs fastland. Foto: REUTERS/Courtesy NOAA HURL archives/Handout
KANONTÅRN: Ubåten var utstyrt med sjøfly og var konstruert for å angripe mål på USAs fastland. Foto: REUTERS/Courtesy NOAA HURL archives/Handout