Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Finn Schjøll: – Jeg vil være med å forandre Frelsesarmeen 

En av Norges mest profilerte homofile menn lover å få orden på Frelsesarmeens syn på homofile. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som mange andre reagerer den profilerte og homofile TV-kjendisen, Finn Schjøll, på behandlingen av soldat i Frelsesarmeen Are Veraas, som ikke ble funnet verdig et verv som sekretær i menigheten på grunn av sin seksuelle legning. 

Internasjonale regler 

– Frelsesarmeen er en fantastisk organisasjon som består av fantastiske mennesker. Disse reglene kommer ikke fra Frelsesarmeen i Norge, dette kommer fra Frelsesarmeen internasjonalt, sier Schjøll til TV 2. Frelsesarmeen er en verdensomspennende organisasjon, med virksomhet i 126 land. 

Schjøll mener dette gjør saken veldig vanskelig, men sier han personlig vil jobbe for å endre dette. 

– Jeg har faktisk lyst til å være med på å endre det synet i Frelsesarmeen. Ikke bare i Norge, men Internasjonalt. Min ene lille sjans, er å spille på lag med Frelsesarmeen og komme med mine innpsill hele tiden, sier han. 

Kjenner du til noen som blir diskriminert på grunn av seksuell legning? Tips oss!

Den kjente blomsterhandleren og TV 2-kjendisen sier han har vært heldig nok og møtt offiserer fra hele verden. 

– Jeg har møtt det «regjerende kongeparet» i Frelsesarmeen, og har fått anledning til å si hva jeg mener. Alle stemmer teller, sier Schjøll. 

Schjøll har støttet Frelsesarmeen i en årrekke. 

– Jeg støtter dem fordi de bøyer seg ned og hjelper opp mennesker som ligger nede, sier han. Han står vakter ved julegryter i Oslo, og Frelsesarmeen bruker hans kjendisstatus for å få oppmerksomhet rundt den årlige innsamlingsaksjonen. 

– Dobbeltmoral 

Blant de som kjenner Are Veraas situasjon, er det mange som lar seg provosere over at homifile ønskes velkommen til å bidra med innsamling, mens de ikke kan ha verv, eller være offiserer i Frelsesarmeen. Internt i organisasjonen er det mange som gremmer seg over dobbeltmoralen som råder. 

«Dette provoserer meg kraftig. homofile er ikke verdig å være sekretærer for Frelsesarmeen og skriver referater for korpsråd, men å bruke dem som ansikt for å skaffe penger, er en velsignelse!!!. (...) Det virker som om Frelsesarmeen synes det er greit med dobbeltmoral bare man kan tjene penger på det» skriver et menighetsmedlem i en tindrende klar beskjed til ledelsen i Frelsesarmeen på Facebook. 

«Hvordan kan en homofil sekretær skade en forsamling? Jo kun på grunn av andres fordommer» skriver hun videre i debattinnlegget 

Are selv sier at han er glad Schjøll som homifil er velkommen til å gjøre arbeid for Frelsesarmeen, men at det samtidig er sårt at han ikke anses som verdig til å inneha et sekretærverv selv om alle som kjenner ham stoler på ham og er glad i ham. 

– Må ikke skape nye tapergrupper 

Som Are Veraas, er Finn Schøll enig i Frelsesarmeens grunntanke om å ta av seg de aller svakeste i samfunnet. Men det betyr ikke at han også er kritisk. 

Frelsesarmeens grunnsyn er at et seksuelt samliv skal være hetrofilt og livslangt. Alle soldater og offiserer i organisasjonen må avlegge løfte om å leve slik. 

– Hvis de med dette er med på å skape nye svake grupper, er jeg selvfølgelig helt imot det. og jeg skal være med å endre på det, sier Schøll. 

– Har du som homofil hatt problemer i Frelsesarmeen?

– Jeg er jo ikke medlem i organisasjonen, men når jeg er med så blir jeg bare klappet frem. Jeg blir bare båret frem av en bølge av velvillighet av alle disse fantastiske soldatene, sier han. 

– Min stemme teller og derfor vil jeg fortsette å jobbe for dem, sier han før han oppfordrer alle til å tømme lommene og gi til Frelsesarmeens julegryter. 

– Dette skal vi får orden på, jeg lover, avslutter Finn Schjøll.