Slik kom Stine over den mangeårige tannlegeskrekken

Hadde sterk fobi mot å gå til tannlegen etter traume på barneskolen.

Av Margrethe Miljeteig

Hele 20 prosent av oss har kjent på uroen, nervøsiteten, hjertebanken og de klamme hendene som dukker opp når du snart skal til tannlegen.

Tannlegeskrekken er svært vanlig, og gjør at mange kvier seg for å gå til tannlegen.

For noen tar imidlertid denne skrekken mer overhånd enn hos andre. Fem prosent av befolkningen sliter med odontofobi, tannlegefobi, og går sjelden eller aldri til tannlegen.

Stine Karlsen var en av dem. I mange år hadde hun angst for å gå til tannlegen.

Traumatisk tannlegeopplevelse

– Det begynte da jeg gikk på barneskolen. Jeg husker vi ble ropt opp og måtte gå inn til tannlegen uten å ha med oss mamma eller pappa. Jeg hadde et hull som måtte borres, og jeg spurte om det kunne vente til jeg hadde med meg mamma og pappa. Det fikk jeg ikke, for det var visst bare tull. Jeg skreik, jeg grein, og søstera holdt meg fast i stolen mens tannlegen borret. Det var vondt, jeg fikk ikke bedøvelse, og for meg var det en veldig traumatisk opplevelse. Jeg var livredd tannlegen etterpå, forteller Karlsen.

– Jeg gikk kun til tannlegen når det var akutt, når jeg hadde vondt. Da hadde jeg det grusomt, forteller hun.

Men Karlsen er beviset på at selv de med sterk tannlegefobi kan komme over skrekken. For henne var det avgjørende å komme til en tannlege som arbeidet spesielt med tannlegeskrekk.

Slike klinikker finnes flere steder, og der tar tannlegen seg god tid til å snakke med pasienten på forhånd, og pasienten har selv kontroll over situasjonen.

TANNLEGESKREKK: Stine Karlsen hadde en traumatisk opplevelse hos tannlegen på barneskolen, og slet med tannlegefobi i mange år.TANNLEGESKREKK: Stine Karlsen hadde en traumatisk opplevelse hos tannlegen på barneskolen, og slet med tannlegefobi i mange år. Foto: TV 2

Mange kaster opp ved tanken på tannlegen

For Karlsen var det tannlege Ingrid Fjærvik som ble redningen da hun måtte overkomme tannlegeskrekken. Fjærvik jobber med tannlegepasienter med fobi.

– Jeg ble tatt inn på et samtalerom først, der var det levende lys og ingen tannlegefornemmelser. Så kom Ingrid og snakket med meg om tenner og helt andre ting. Da tenkte jeg at dette ikke var så farlig. Så gikk vi inn på et behandlingsrom, og jeg satt meg i stolen uten store problemer. Hjertebanken var fortsatt der, selvfølgelig. Men jeg trengte ikke narkose, forteller hun.

Fjærvik forteller at det finnes ulike grader av tannlegeskrekk, men at mange har så store problemer at de dropper tannlegen helt.

– Bare tanken, eller det å vite at de skal til tannlegen, kan gi dem hjertebank, høy puls og kvalme. Det ender gjerne med at de finner en unnskyldning og avlyser timen, men mindre de absolutt må. De mest ekstreme kan kaste opp bare ved tanken på at de må gå til tannlegen, forteller hun.

Bestemmer over situasjonen selv

Fjærvik setter opp en hel klokketime til de skrekkslagne pasientene, der mye av tiden går med til prating.

– For Stine var det beste å komme og bli hørt og at skrekken ble tatt på alvor. Hun fikk bestemme over situasjonen og hva som skal foregå, forteller Ingrid.

Det var litt av hvert som måtte gjøres med tennene til Stine når hun første turte å komme seg til tannlegen.

– Det har gått veldig bra! sier Stine.

JOBBER MED TANNLEGESKREKK: Tannlege Ingrid Fjærvik.JOBBER MED TANNLEGESKREKK: Tannlege Ingrid Fjærvik. Foto: TV 2