Hells Angels forsterkes med 134 mann

Med 10 nye supporterklubber befester Hells Angels sin posisjon som Norges desiderte sterkeste MC-klubb.

Av Asbjørn Olsen og Christofer Kjos Gabrielsen

10 lokale MC-klubber fra Farsund i sør til Alta i nord ble natt til søndag offisielle supportklubber for Hells Angels.

Politiet har lenge vært bekymret for at dette skulle skje.

Overgangen ble markert med en storstilt bikerfest i lokalene til Old Hogs MC i Hølen mellom Oslo og Moss.

De 10 klubbene som nå bytter ut sine gamle vester og symboler med Devils Choice Norway, knytter seg tett opp til Hells Angels.

– Vi er stolte av valget

Supporterfenomenet Devils Choice oppsto i Danmark for to-tre år siden etter flere år med knallhardt politikjør mot det danske MC-miljøet. Nå skjer det samme i Norge:

– Klubbene som nå melder overgang til Devils Choice har de siste årene sett hvordan politiet og lokalpolitikere har trakassert store deler av MC-miljøet. Det at de nå i solidaritet med Hells Angels - som har vært myndighetenes fremste angrepsmål - knytter seg tett opp til oss. Det viser hvor sterkt samholdet er i dette miljøet. Vi er stolt av det valget de har tatt, sier Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard til TV 2.

Klubbene som nå blir en del av sfæren rundt den internasjonale MC-klubben er: Old Hogs MC med base i Hølen i Akershus, Stokers MC fra Ås, Four Horsemen MC fra Kongsvinger, Twin Eagles MC fra Farsund, Reapers MC fra Ålesund, Hog Riders MC fra Stavanger, Hog Riders MC fra Bergen, Hog Riders MC fra Florø, Creeps MC fra Fredrikstad og Wolverines MC fra Alta.

Tilsammen viser 134 mann sin støtte til Hells Angels.

Feilslått handlingsplan

Klubbene har tidligere vært såkalte ruterklubber. Et lite rødt merke på vesten har vist at de har støttet Hells Angels, men fra og med i natt er de altså blitt offisielle supporterklubber.

For politiet med Kripos i spissen vil dette trolig skape sterk bekymring. Kampen mot det justismyndighetene kaller kriminelle MC-klubber er et stort satsingsområde for norsk politi. I 2011 kom handlingsplanen «Politiets bekjempelse av kriminelle MC-gjenger 2011-2015».

Målet var å bekjempe de internasjonale MC-klubbene med Hells Angels og Bandidos i spissen, og hindre nyrekruttering. Men det motsatte har skjedd.

Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard mener det er denne handlingsplanen som har gjort at MC-miljøet står sterkere enn noen gang.

– Dette er en reaksjon mot den trakassering vi har opplevd de siste årene. Men nordmenn kan ta det helt med ro. Det brygger ikke opp til noen MC-krig og vi er heller ikke kriminelle klubber som nå slår oss sammen. Nattens overgang til Devils Choice markerer bare at gode venner i MC-miljøet støtter hverandre, avslutter han.

Bekymret

Politiet er bekymret for utviklingen. Leder for Agder-politiets enhet mot organisert kriminalitet, Leif Vagle, fortalte Farsund Avis tidligere i år at han liker dårlig at Twin Eagles vil gå inn i Devils Choice.

– Vi er bekymret for Twin Eagles og vi har rettet fokus mot klubben. Det er helt klart at folk må ta avstand fra den.

– Enhver som er supporter, er med på å styrke organisasjonen ved å delta som bidragsyter for Hells Angels. Det gir økonomi i systemet og bidrar til at Hells Angels er levedyktig. De er kanskje ikke direkte med på å bidra til kulturen og til kriminaliteten, men helt klart indirekte.

Vagle forteller at når man ikke kommer nærmere Hells Angels enn ved å bli Devils Choice, og at man som offisielle medlemmer må levere.

– Twin Eagles må da utføre tjenester og oppgaver for moderklubben. Dette består ofte av å delta og ta jobber på arrangementer. Da står de i baren, kjører gjester, vasker lokaler. Drittjobbene altså.