21. DESEMBER 2012: Mange trodde verden ville gå under da Maya-kalenderen sluttet. Disse er samlet i den gamle Maya-byen Iximche i Guatemala. Foto: Ap
21. DESEMBER 2012: Mange trodde verden ville gå under da Maya-kalenderen sluttet. Disse er samlet i den gamle Maya-byen Iximche i Guatemala. Foto: Ap

Har varslet verdens undergang i 4000 år

Dommedagsprofetene har lovet oss verdens ende gang etter gang. Alle har tatt feil, så langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting varer evig, heller ikke menneskehetens tid på jorden.

Men når kommer verdens ende? Mange har ment at de satt med fasiten. Her er noen av dommedagsprofetiene som helt opplagt var feilslåtte.

Assyrerne bommet

Allerede i år 2800 f.kr. fryktet folk at det nærmet seg slutten. På en gammel assyrisk leirtavle står det: «Jorden vår er fordervet på disse siste dager. Det er tegn på at verden raskt går mot slutten. Bestikkelser og korrupsjon er vanlig. Barn adlyder ikke foreldrene. Hver eneste mann ønsker å skrive en bok og verdens ende nærmer seg uomtvistelig.»

FRYKTET ISLAM: Pave Innocent III Kilde: Wikimedia Commons
FRYKTET ISLAM: Pave Innocent III Kilde: Wikimedia Commons

Livet fortsatte imidlertid ufortrødent videre. Fire århundrer senere etablerte assyrerne et imperium som omfattet det meste av Orienten og varte fram til 612 f.kr.

Paven fryktet islam

I 1213 mente pave Innocent III at menneskene bare hadde 71 år igjen. Årsaken? Han skyldte på den konkurrerende og stadig voksende religionen islam.

Paven mente det hellige landet Israel måtte gjenerobres fra muslimene og med det ville også Messias gjenoppstå. 1284 var året for verdens ende, men verden sto likevel til påske både det året, og årene siden.

Ny syndeflod

Den tyske matematikeren og astronomen Johannes Stöffler skapte panikk i Europa i 1499 da han spådde at en flodbølge ville sluke verden 20. februar 1524.

Det triste budskapet ble trykket og delt ut til befolkningen, noe som førte til en enorm etterspørsel etter båter. Greven av Iggleheim fikk bygget en tre etasjers ark på Rhinen.

Da 20. februar kom gjorde den paniske befolkningen opprør i et forsøk på å få plass om bord i arken. Flere hundre ble drept, blant dem greven som ble steinet til døde.

Den profetiske hønen

En av de morsomste dommedagshistoriene er fra Leeds.

I 1806 begynte en høne å legge egg der det sto skrevet «Kristus kommer». Nyheten spredte seg raskt, men trikset ble til slutt avslørt.

Eieren hadde penslet teksten på egg med syre, som etset budskapet inn i skallet. Så stappet han eggene tilbake i hønen, som verpet profetien ut.

Ble til sekt

En kristen sekt ble faktisk dannet på grunn av en dommedag som aldri kom.

Etter å ha studert bibelen inngående, kom den amerikanske bonden William Miller til at Jesus ville komme tilbake 23. april 1843.

Dommedagspreknene og skriftene hans overbeviste tusenvis av mennesker, og mange solgte og gav bort alt de eide. Dommedag kom, og dommedag gikk, men en lite gruppe tilhengere holdt sammen, og ble starten på Sjuendedagsadventistene.

GRAVSTEIN: Charles Piazzi Smyth ligger begravet under en liten pyramide.
GRAVSTEIN: Charles Piazzi Smyth ligger begravet under en liten pyramide.

Sjekket pyramidene

Flere spådde at undergangen ville komme i 1881, også astronomen Charles Piazzi Smyth. Han mente strukturene i pyramidene i Egypt avslørte årstallet.

Spådommen hans ble latterliggjort i  New York Times, men det hjalp lite. 

Leksikonet Encyclopaedia Britannica skrev om spådommene i 1911, og forteller at det hersket panikk i Storbritannia. Folk turde ikke være hjemme, og sov i kirkene for sikkerhets skyld.

Mormonerne

Mormonerne et trossamfunn som ble dannet av Joseph Smith på 1820-tallet.

Smith hadde flere samtaler med Gud, og under en prat i 1835 fikk han vite at Jesus ville komme tilbake i løpet av de neste 56 årene, senest i 1891 altså.

Spådommen slo ikke til, men mormonerne, eller Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, har siden vokst til å bli en av de virkelig store sektene i USA.

Forgiftet av gass

I 1881 fant astronomene ut den dødelige gassen cyanogen finnes halen til noen kometer.

GIFTGASS: Halley's komet Foto: Edward Emerson Barnard
GIFTGASS: Halley's komet Foto: Edward Emerson Barnard

Det var bare vitenskapen som interesserte seg for dette, helt til astronomene oppdaget at jorden ville passere gjennom halen til Halleys komet i 1910.

New York Times skrev på forsiden sin at kloden ville bli badet i giftgass, og panikken var et faktum. Skrekkslagne amerikanere løp til butikken og kjøpte gassmasker og motgift.

Da kometen forsvant fra himmelen pekte avisen Chicago Tribune nese til New York Times. På forsiden sto det: «Vi er her fortsatt».

Jupiter effekten

Også forskere har varslet jordens undergang. I 1974 skrev John Gribbin og Stephen Plagemann bestselgeren «The Jupiter effect».

I boken fortalte de at planetene ville stå på en rett linje i 1982. Flo og fjære er størst når solen og månen er på linje, og effekten av at alle planetene rev og slet i jorden ville føre til enorme jordskjelv.

Mange trodde på forskerne, men også forskere kan ta feil. Riktignok ble tidevannet 0,04 millimeter større enn normalt, men det var også alt.

SELVMORD: 913 mennesker tok livet av seg etter ordre fra James Jones. Foto: Ap
SELVMORD: 913 mennesker tok livet av seg etter ordre fra James Jones. Foto: Ap

Masseselvmord

Dommedagsekter har det vært mange gjennom årenes løp. Flere har endt tragisk, med masseselvmord.

En av sektene var Folkets tempel, ledet av James W. Jones. Han klarte å overbevise tilhengerne sine om at han var Messias.

Sekten emigrerte til Guyana, og høsten 1978 tok hele gruppen, 913 mennesker, livet av seg etter ordre fra Jones.

DAVID-SEKTEN: Brannen i Waco tok livet av 86 mennesker. Foto: SUSAN WEEMS/AP
DAVID-SEKTEN: Brannen i Waco tok livet av 86 mennesker. Foto: SUSAN WEEMS/AP

I 1994 døde 86 medlemmer av David-sekten i en stor brann. FBI var på vei inn i bygningene til sekten i Waco, Texas, og lederen David Koresh beordret medlemmene til å sette fyr på husene. 

Senere i 1994 ble 52 medlemmer av Soltempelets orden funnet døde i Sveits og Canada.  Tilhengerne ventet på verdens undergang, og mente selvmord var innvielsen til det neste liv.

I 1997 tok 39 medlemmer av ufo-sekten Himmelporten livet av seg, i håp om å bli med et romskip som de trodde kom sammen med kometen Hale-Bop.

Spådommen til Nostradamus

Den mest kjente av alle moderne profeter er Michel de Nostredamus.

NOSTRADAMUS: Michel de Nostradame ble født i 1503. Kilde: Wikipedia
NOSTRADAMUS: Michel de Nostradame ble født i 1503. Kilde: Wikipedia

Han ga ut boken «Les Propheties» i 1555, og mange mener den franske astronomen har forutsett de fleste store verdenshendelser. Men han tok åpenbart feil da han spådde at jorden ville gå under 11. august 1999.

«Året 1999, den syvende måned, vil en stor terrorkonge stige ned fra himmelen», skriver Nostradamus.

I et brev til sønnen forklarte han at det da ville bli solformørkelse. I mørket ville en kjempekomet på vei mot jorden blir synlig, før den utslettet oss alle.

11. august 1999 var det riktignok solformørkelse, men kometen var det ingen som så.

Koder i Bibelen

Michael Drosnin mener det finnes skjulte koder i Bibelen. I boken «Bibelkoden» forklarer han hvordan det gamle testamentets fem første kapitler avslører store hendelser i verdenshistorien.

Boken ble utgitt i 1997, og i følge Drosnin skulle apokalypsen skje en gang mellom 1998 og 2006.

Drosnin har fortsatt klokketro på de skjulte beskjedene i Bibelen. Han har gitt ut to oppfølgere til den første salgssuksessen sin.

TABBE: Harold Campings tilhengere etter tabbe nummer en.  Foto: SPENCER PLATT/Afp
TABBE: Harold Campings tilhengere etter tabbe nummer en.  Foto: SPENCER PLATT/Afp

Tabbe-profeten

Evangelisten Harold Camping har spådd verdens undergang tre ganger.

Første gang satte han datoen til 6. september 1994. Da 7. september kom innrømmet han at han tabben, men ga seg ikke. Datoen ble endret til 21. mai 2011.

Da heller ikke den spådommen gikk i oppfyllelse fortalte han at 21. mai bare markerte starten på dommedags-tiden. Slutten kom ikke før 21. oktober.

Men jorden fortsatte å snurre som før, og Camping har ikke kommet med nye datoer.

Mayakalenderen

En av de mest kjente og fryktede dommedagsprofetiene er basert på kalenderen til Maya-indianerne. 

SLUTTEN: Indianere feirer slutten på Maya-kalenderen 21. desember 2012 i Tikal i Guatemala. Foto: Afp
SLUTTEN: Indianere feirer slutten på Maya-kalenderen 21. desember 2012 i Tikal i Guatemala. Foto: Afp

Den siste tidsperioden i kalenderen, 13 bak'thun, slutter 21. desember 2012. Mange mente at dette ikke bare var den siste dagen i Maya-kalenderen, men også verdens ende.

Starten på dommedagshysteriet var en slengbemerkning fra professor Michael Coe ved Yale University i 1966. I en forelesning spøkte han med at slutten på 13 bak'tun var Mayaenes dommedag.

Bemerkningen ble plukket opp av forfatteren Frank Waters.

I boken sin fra 1975 «Mexico Mystique: The Coming Sixth Age of Consciousness», mikset han Mayaenes kalender sammen med dommedagsforestillinger fra Aztekerne.

Boken ble en bestselger i hippiemiljøet, og dermed var myten skapt.