Avdelingssykepleier Jonny Vangen. (Foto: TV 2)
Avdelingssykepleier Jonny Vangen. (Foto: TV 2)

Konsulenter får halv årslønn for én dags arbeid

Ofte uten å oppnå noen verdens ting kan konsulenter rake inn 200.000 kroner dagen ved Oslo universitetssykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 Nyhetene har satt fokus på, har sammenslåingen av sykehusene i Oslo til Oslo universitetssykehus (OUS) medført over 400 millioner kroner i konsulentutgifter de siste tre årene.

Dette skjer samtidig som sykehusene står overfor store kutt.

Ved nevrokirurisk avdeling på Ullevål har de ansatte reagert kraftig på det de mener er rett og slett bortkastet bruk av konsulenter på prosjekter de kunne løst like godt på egen hånd. Også på hjerte- og lungeavdelingen har de hatt flere besøk av firmaer som vet å ta seg svært godt betalt for rådene sine.

– Det siste halvannet året har det vært tre prosesser. Prosessene oppleves som slitsomme, tidkrevende og frustrerende fordi det ikke kommer noe ut av dem, sier avdelingssykepleier Jonny Vangen ved thoraxkirurgisk avdeling på OUS til TV 2.

– Og jeg går utifra at sykehuset også betaler dyrt for tjenestene, fortsetter han.

– Hinsides

Hvor mye Oslo universitetsykehus faktisk betaler for slik rådgivning kan TV 2 avsløre etter å ha sett nærmere på et tyvetalls fakturaer sykehuset har mottatt.

Og prisen er stiv, flere av regningene viser at konsulentfirmaene tar opptil 200.000 kroner per dag. Ola Nordmann tjener i snitt 440.000 kroner i snitt i året, så dette aktuelle konsulentfirmaet kunne dermed heve en halv årslønn for én dags arbeid!

– Jeg tenker at dette er helt hinsides beløp og serlig når man tenker på, etter min mening, hvor lite som kommer ut av det, sier Vangen.

LES OGSÅ: – Kunne fått mye behandling for konsulentpengene

Feil jobb

Men ledelsen ved sykehuset deler på ingen måte de ansattes oppfatning av en unødig konsulentbruk.

– For å få til gode løsninger og vi har endel gode endringer i år, så må vi kjøre prosesser. Og det igjen krever at vi er veldig nøye og gjør godt arbeid for vi snakker om ganske svære omstillinger, sier klinikksjef Otto Smiseth.

På hjerte- og lungeavdelingen forteller de ansatte at det har vært rundt seks prosesser de siste to årene. De fleste av disse har det ikke kommet noe ut av, ifølge ansatte. Men klinikksjef Smiseth forteller TV 2 at ved hjelp av konsulenter har sykehuset klart å spare inn store penger. 30 millioner blir spart ved å flytte hjerteavdelingen fra Akersbakken i Oslo til Rikshospitalet.

– Vanligvis kjører vi prosesser uten konsulenter fordi vi har mye kompetanse selv, men av og til er det nødvendig.

– Når vi får sånne tall så virker det provoserende. Pluss at jeg skjønner at jeg har valgt feil jobb, sier Vangen.