I årets varme måneder er det gode sjanser for å få makrell på kroken. Makrellen er en at av våre vanligste fiskeslag ved kysten om sommeren og høsten. I kveld kommer derfor Fredrik Græsvik til «Sommertid»-taket og viser oss hvordan han liker å tilberede makrellen.

Han har også tatt med seg en liten venterett-oppskrift som vi kan kose oss med mens vi lager ferdig sommermakrellen.

Venterett – mens vi steker makrell:

Julies sashimi:

(4 pers)

Lakseloin fra Frøya eller Salma.

1 dl appelsinjuice uten kjøtt

1 dl soyasaus

1 neve Ruculla salat

1 neve grovhakket vårløk

Wasabi og sesamfrøkrydder (Santa Maria)

Laksen kuttes i sashimibiter

Juice og soya blandes og helles over laksen – marineres i 15 minutter

Strø på salat, vårløk og passende mengde krydder – Voila!

Stekt makrell med dillkål, nypotet og tante Brits pepperrotsaus:

(4 pers)

6 pir eller 4 makrell (må være fisket maks 12 timer før steking)

1 sitron

Mel

Salt og pepper

2 små nykål

1 bunt dill

Kviteseidsmør

Poteter

Makrellen fileteres skikkelig – alt av bein skal vekk.

Skyldes godt og vendes i blanding av mel, salt og pepper.

Varm godt med smør i panna, stek 3 min på hver side på middels til maks temperatur. Skinnsiden ned til slutt.

Skjær opp kålen i store biter, og legg i kjele med 2 dl vann og en skikkelig klatt smør. Kok opp under lokk, og skru av varmen helt. La kjelen stå med lokk i fem minutter. Slå av væsken, legg kålen på et fat og strø over dill og litt salt og pepper.

Saus:

1 rømmebeger

1 pepperrot

1¿2 sitron

1 fedd hvitløk

Salt og pepper

Hvitløken finhakkes og blandes sammen med salt og pepper i rømmen. Skvis i en halv sitron og smak til med revet pepperrot.

Serveres med kald øl og en liten akevitt (gjerne dillakevitt fra Skåne) eller et glass hvitvin (Sancerre).