Torsdager kl. 20.30

Test av 3D-TV

Stor test av 3D-TV-er.

Om testen:
 

3D-skjermene er på full fart innover de norske landegrensene. 3D-opplevelsen er nå mulig å oppleve hjemme i din egen godstol. Men, det koster litt.

Teknofil har testet toppmodellene til de mest kjente produsentene. Skjermene koster mellom 19.000 og 35.000 kroner, og er fra 46 til 50 tommer.

– Når TV-ene er så dyre som dette, kan man stille svært høye krav til kvaliteten på alle områder, slår redaktør i Teknofil, Marte Ottemo fast.

Hele testen kan du lese på Teknofils hjemmesider.

Les mer om LCD-, LED- og Plasma-TVer her: Hva er hva?

Slik virker det
Det er greit å vite at hvis du skal se 3D så må du også ha på 3D-briller. De er aktive, og kan ikke på noen måte sammenlignes med enkle plastbriller til 40 kroner på kino.

– Kort fortalt sender skjermen ut to bilder annenhver gang på samme skjerm, et for hvert øye. Dette gir hjernen en illusjon om at bildet er tredimensjonalt, forklarer Ottemo.

Og det er her de aktive brillene kommer inn. Brillene «snakker» med skjermen og stenger for det venstre øyet når skjermen viser bilde ment for det høyre og omvendt.

I tilegg er man avhengig av at hele kjeden er 3D. Altså må også Blu- ray spilleren din også støtte 3D. Selv om dette er dyre TV-er så følger det ikke briller med til alle, les mer i testresultatene. Løse briller koster i overkant av 1.000 kroner til de fleste av modellene.

Disse TVene er gjennomtestet
I testen teller kvalitetene på 3D og vanlig TV 50/50. Det er heldigvis sånn at man ikke bare kan se 3D på en 3D-TV. Å velge TV når man står hos en forhandler er vanskelig. Utvalget i skjermer er enormt og det er ofte helt forskjellige innstillinger på de forskjellige skjermene. Dette har Teknofil naturligvis tenkt på.

– Før vi tester TV-ene er vi helt sikre på at innstillingene er like sånn at vi faktisk kan sammenligne skjerm for skjerm, forsikrer Ottemo.

Teknofil har sett nærmere på bildekvaliteten, herunder sortnivå, farger, skarpheten og hvor jevn skjermen er når det er mye bevegelse i bildet, både i 3D og 2D. Lydkvaliteten og brukervennligheten er også to viktige faktorer.

Når man betaler så mye for en TV er det også viktig at designet er bra og ikke minst må det være god kvalitet på 3D-brillene.

– Noen av TV-ene har fått trekk rett og slett fordi brillene er for dårlige. Panasonic, blant annet, får trekk fordi brillene deres er åpne på siden. Dermed blir man forstyrret når man sitter og ser, og jeg anbefaler deg å tape igjen disse hullene, sier Ottemo, som også legger til at for deg som har et lite hode, passer ikke alle briller like godt.

Det aller siste, det aller beste
Blant toppsegmentet har produsentene gjort flere grep som kommer deg som forbruker til gode.
Et eksempel er LG, testens billigste skjerm. Den leveres med to fjernkontroller. Den ene heter Magic Motion, og den fascinerte ekspertene til Teknofil så det holdt.

– Med denne kontrollen kan du peke på skjermen og bruke som en slags trådløs mus. Eller for de som kjenner til det, som kontrollen til en Nintendo Wii, og da blir dette en svært brukervennlig TV, slår Ottemo fast.

Samsung har også gjort et nytt grep med fjernkontrollen. Fjernkontrollen har nemlig innebygget touchskjerm, der man kan se på andre programmer enn de som går på skjermen.

– Skjermen til Samsung er kun 0,8 centimeter tykk, dette er det slankeste jeg noen gang har sett, sier Ottemo, som ikke får fullrost designet til Samsung nok.

Skjermen er helt ribbet for innganger på baksiden. Alt er flyttet ned i foten til skjermen. Dermed kan den i prinsippet stå midt i rommet. Alt er i børstet metall. Ingen kan konkurrere med designet til Samsung, men mange av skjermene har bra design. Testvinneren for eksempel har satset på børstet sort alluminium.

Best i Europa akkurat nå
Teknofil mener testvinneren fra Philips er den skarpeste og beste LCD-skjermen i Europa akkurat nå.

– Både sortnivået og presisjonen er i overgangene mellom objekter presis, samtidig er fargene rikelig mettet. I tilegg glir bildet jevnt også ved panoreringer, sier Ottemo.

Flate TV-er er kjent for og ikke levere nok lyd, rett og slett fordi det er lite plass til ordentlige høyttalerelementer. Her leverer Philips, de har fått plass til to ekstra basshøytalere på baksiden av skjermen.

Men, så koster den også 26 000 kroner?

– Ja, det er en del penger for en TV, men en trøst er at teknologien ny og derfor dyr. Sannsynligvis vil prisen begynne å falle på disse TV-ene allerede etter jul, sier Ottemo.

Hvis du ikke klarer å vente på 3D kan du vurdere Panasonics skjerm. Den koster ca 20.000, og er på 50 tommer. Den er første plasmaskjerm med 3D i Norge, og er ingen dårlig TV. Derfor havner den også på andreplassen i testen.

– Denne skjermen er ikke i nærheten av så slank som Samsung sin skjerm og utseendet er kjipere etter min smak, men faktisk synes våre testeksperter at dette er den skjermen i testen som er best på 3D, sier Ottemo.

Les alt om testen her.

 

Vi har lagt vekt på følgende testkriterier:
 
  • Bildekvalitet 2D
  • Bildekvalitet 3D
  • Pris
  • Brukervennlighet
  • Funksjonalitet/design
  • Lydkvalitet
Resultater
Foto: Ole-Henrik Johansen © Teknofil.no Philips
46PFL9705
26 000,-  
Foto: Ole-Henrik Johansen © Teknofil.no Panasonic
TX-P50VT20
20 000,-  
Foto: Ole-Henrik Johansen © Teknofil.no Sony
KDL-46HX900
25 000,-  
Foto: Ole-Henrik Johansen, Teknofil.no © Teknofil.no Samsung
UE46C9005
35 000,-  
Foto: Ole-Henrik Johansen © Teknofil.no LG
47LX950N
19 000,-  
 
 
 

Kommentarer er fjernet etter kl. 00.00 og blir åpnet igjen kl. 06.00.

reklame