Torsdager kl. 20.30

Vi dirka, klipte og brøyt opp seks sykkellåser

Bare én var umulig å åpne – sjekk den beste sykkellåsen.
 

Om testen:
 

60 000 sykler stjeles i Norge hvert år, det betyr i snitt 160 sykler hver eneste dag. Ofte er det alt for enkelt for tyven å stjele en sykkel.

– På låser er vi alt for dårlige. En sykkel kan lett koste 20 000 kroner, mens låsen koster noen få hundrelapper, sier leder i Falck Sykkelregister Geir Kvamsvåg til TV 2 hjelper deg.

Les også: Disse gressklipperene er best i test

– Antallet stjålne sykler ville vært betydelig lavere om flere hadde kjøpt en god lås. En god lås er vanskelig å åpne, slik at den gir tyven lang arbeidstid. Dette øker sjansen for at tyven går til neste sykkel. 

Billig lås er ofte tynnere enn den ser ut til
Vi har testet syv populære låser, i prisklassen kr 79 til kr 599.
Disse ble testet: Bike Tech Cable Lock, Bike Tech Coil Cable Lock Lux, Trelock S2, Abus Centuro 85, Trelock PK480, Abus Steel O Flex Granit og Trelock B4.

Til å teste sykkelåsene fikk vi hjelp av sykkelreparatør Erling Van Pham. Med over 20 år i verkstedbransjen har han sett mye dårlige låser.

– En lås er gjerne åpnet på alt fra få sekunder til litt lenger tid. Flere låser har forstørrelsesplast rundt seg, og ser derfor solide ut, men inni plasten er det bare en tynn wire, sier Erling til TV 2 hjelper deg.

Se også: Enorme forskjell på resultatene i maskaratest

Bøylelås mest sikkert
Best i vår test er bøylelåsen B4 fra Trelock. Erling greier ikke å dirke den opp, og til tross for mye styrke og flere typer verktøy greier han ikke bryte den opp. – Man kan trygt si at denne er solid, sier Erling til TV 2 hjelper deg.

Nest best ut havner Abus Steel O Flex, som det tok oss godt over åtte minutter og flere typer verktøy å få brutt opp.

Overraskende testtaper
Låsen som kommer dårligst ut i vår test er Abus Centuro 85, som både ser og kjennes solid ut. Men låsen var faktisk blant de som var lettest å bryte opp. For til tross for låsen koster 400 kroner lot den seg dirke på 30 sekunder, mens det kun tok 16 sekunder å bryte den opp.

Trelock PK480 koster nøyaktig det samme, men lot seg ikke dirke opp, samtidig som vi brukte nærmere tre minutter, og flere typer verktøy, for å bryte den opp.

Les også: Test av trenings-apper

Slik testet vi
Utvalget er basert på opplysninger fra sportsbutikkene om hvilke låser som er populære, samt hensyn til å ha en viss spredning i type låser.

Låsene ble først forsøkt dirket opp. Om låsen ikke var dirket opp når stoppeklokka hadde passert 30 sekunder, noterte vi at sykkellåsen ikke var lett å dirke opp.

Deretter ble låsene brutt opp. Vi tok tiden, og noterte hvor mange typer verktøy som måtte brukes.  Det er ikke brukt elektriske verktøy i testingen, men mindre typer verktøy som er mulige å ta med seg.

I vurderingen av låsene har vi tatt hensyn til om låsene lot seg dirke opp, hvor lang tid det eventuelt tok, hvor lang tid det tok å bryte opp låsene, samt pris. Kriteriet pris har hatt lavest vekting. Prisene er basert på pris der vi kjøpte låsene; G-sport Storgata i Oslo, og XXL Storgata i Oslo.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på Facebook og Twitter

Vi har lagt vekt på følgende testkriterier:
 
  • Tidsbruk

    Tid det tok å dirke, samt bryte opp, lås

  • Verktøy

    Antall verktøyer som måtte brukes

  • Pris

    Pris på lås

Resultater
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Trelock
B4
299,-  
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Abus
Steel O Flex Granit
599,-  
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Trelock
PK480
399,-  
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Trelock
S2
199,-  
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Bike Tech
Coil Cable Lock Lux
149,-  
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Bike Tech
Cable Lock
79,-  
Foto: Christian Moen © TV 2 hjelper deg Abus
Centuro 85
399,-  
 
 
 
Disqus sitt kommentarsystem.
reklame