Torsdager kl. 20.30
null

Åtte solkremer fikk strykkarakter i test

Oppgir langt høyere beskyttelsesfaktor enn de faktisk har. Sjekk hvilke solkremer som er best.

 

Forbrukerrådet er med i det internationale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research & Testing) som står bak denne testen. Hele 52 solkremer fra ledende produsenter i Europa har blitt testet av et testpanel i et godkjent laboratorium i Tyskland. Av disse finnes 30 kremer i Norge eller på steder der nordmenn ferierer.

UVB-beskyttelsen er målt mot oppgitt faktor på flasken både på land og i vann. UVA-beskyttelsen som skal være minst en tredjedel av UVB-beskyttelsen er også testet.

Kremene er testet ved at solproduktene fordeles på ryggen til testpersonene. Vannfastheten er målt ved at å sammenligne solkremens beskyttelsesfaktor før og etter dusj og tørking uten bruk av håndkle.

Det er målt om kremene tilfører fuktighet til huden. I tillegg er også kosmetiske egenskaper som lukt, utseende, klebrighet og påføring vurdert.

Om testen:
 

De fleste av oss kan ikke vente med endelig å få litt sol på de vinterbleke kroppene våre. Men skal du unngå å bli brent og beskytte huden din i sommer så kan det være vanskelig å vite hvilken solkrem som er best.

Du trodde kanskje at apotekets solkremer er det sikreste valget? Det stemmer nok ikke. Forbrukerrådets test avslører nemlig at Aco/Cosmica i Norge og Apotekets i Danmark kommer dårligst ut i testen. Det skyldes at de oppgir en betydelig høyere beskyttelsesfaktor enn de faktisk har.

Åtte kremer fikk stryk

For du kan ikke alltid stole på at solkremene gir den beskyttelsen som blir oppgitt på flasken. Forbrukerrådet har i samarbeid med ICRT (International Consumer Research & Testing) laboratorietestet hele 52 solkremer fra ledende produsenter i Europa. Av disse finnes 30 kremer i Norge eller på steder der nordmenn ferierer. 

I denne solkremtesten er det spesielt fire kremer som kommer godt ut og hele åtte kremer som får strykkarakter og bør ikke bli med deg ut i solen.

Noen solkremer har lavere solfaktor enn det som er oppgitt og gir dermed ikke så god beskyttelse som man tror, mens andre kremer har en langt høyere beskyttelsesfaktor enn det som er oppgitt, noe som gjør at du neppe vil bli særlig brun i løpet av ferien.

Beskytter nesten dobbelt

Testens vinner ble Yves Rocher Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15. Den beskytter nesten det dobbelte, tilsvarende faktor 29, mens den i vann gir en beskyttelse på 20.

De neste tre plasseringene går til Nivea. Det er viktig å være oppmerksom på at disse kremene har lavere beskyttelse i vann enn det som står oppgitt på flasken.

Hele testen kan du se på Forbrukerrådets hjemmesider.

Resultater
Foto: ICRT © ICRT Yves Rocher
Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15
100,-  
Foto: ICRT © ICRT Nivea Sun
Sun Spray 20 medium
115,-  
Foto: ICRT © ICRT Nivea Sun
Moisturising Lotion SPF 20
110,-  
Foto: ICRT © ICRT Eco Cosmetics
Solkräm SPF15
0,-  
Foto: ICRT © ICRT Garnier
Ambre Solaire SPF 20
0,-  
 
 
 
Disqus sitt kommentarsystem.
reklame