Torsdager kl. 20.30
TV 2 hjelper deg ser du på torsdagar 20:30.

Test av hundefôr

Matmor og matfar ønsker selvfølgelig å servere den beste maten til hunden sin, men mylderet av tørrfôr på markedet gjør det vanskelig å velge. Vi har testet hundefôr.

Om testen:
 

Ikke minst er prisforskjellene store, og valgets kvaler dukker ofte opp: Er det billige fôret du kjøper i dagligvarebutikken egentlig for dårlig, eller er det fôret hos faghandleren som er overpriset?

Nok med bare tørrfôr?

- Så lenge hunden er frisk vil et tørrfôr dekke hele næringsbehovet, sier Øystein Ahlstrøm, som er forsker ved institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap på Norges Landbrukshøgskole.

En viktig side ved tørrfôret er balansen mellom energi og proteiner.

- Hvor mye hunden spiser er avhengig av energiinnholdet i fôret. Hvis det ikke er balanse mellom proteiner og energi, risikerer man derfor at ikke proteinbehovet dekkes, forteller han.

Hundens tenner er ment for kraftigere tyggemotstand enn det tørrfôret gir. Resultatet blir fort tannsten og dermed dårlig ånde. Men - en tannpuss hver fjortende dag eller så hjelper mye.

Ellers er selvfølgelig smaken en avgjørende kvalitet for maten hunden skal spise. Som Ahlstrøm sier: - Det hjelper jo lite om et fôr er bedre enn et annet, hvis hunden ikke vil ha det.

Har du lyst til å bytte til et annet fôr for hunden din, må du gjøre dette gradvis. Bland litt av det nye fôret inn i det gamle, og øk på over en toukersperiode. Underveis følger du med på hundens allmenntilstand og om den trives med sin nye mat.

Testresultat

Testen er gjort sammen med Forbrukerrapporten, som i et tverrskandinavisk prosjekt sammenlignet hele 14 tørrfôr ved hjelp av kjemisk analyse. Den generelle konklusjonen er at de billige forene dekker hundens behov like godt som de dyre. Dette resultatet underbygges for øvrig av et uavhengig fordøyelsesforsøk gjort med mink og hundefôr på Landbrukshøgskolen.

Fôrene vi skriver om her er de fem som ble trukket frem i tv-innslaget. Savner du ditt favorittfôr kan du lese mer om testen og resultatet på Forbrukerrapporten sine nettsider, eller i utgave nr 2/2004.

Vi har lagt vekt på følgende testkriterier:
 
  • Energifordeling av fett, protein og karbohydrater.
  • Innhold i samsvar med gjeldende fôrnormer.
  • Anbefalt daglig fôrmengde.
  • Avvik i innhold i forhold til innholdsdeklarasjonen
  • Innhold av omega3/fettsyrer
Resultater
 © TV 2 Oliver’s
Oliver’s (Adult & Large breed)
25,-  
 © TV 2 Labb
Labb (Aktiv)
16,-  
 © TV 2 Frolic
Frolic (Oksekjøtt)
25,-  
 © TV 2 Pedigree
Pedigree (Adult Oksekjøtt og grønnsaker)
14,-  
 © TV 2 Chappi
Chappi (Kylling og ris)
15,-  
 
 
 
Disqus sitt kommentarsystem.
reklame