Torsdager kl. 20.30

Stor test: Kampen om folke-TV-en

Lekre og smarte TV-er til under 10.000 kroner. Nå kan du gjøre et kupp på ny flatskjerm.

Om testen:
 

Trenger du en ny flatskjerm med skarpe bilder og gode farger, uten å bli flådd for flerfoldige tusenlapper?

Når du skal kjøpe ny TV er det overveldende mange modeller å velge i, og prisene varierer fra noen få tusenlapper til prisen av en godt brukt bil.

Men for folk flest kan 10.000 kroner være en magisk grense for hva du er villig til å legge i en TV.

Derfor har hardware.no testet seks flatskjermer til under 10.000 kroner. De spenner fra 46 til 50 tommer. Prisen tatt i betraktning, er bildekvaliteten på alle TV-ene så bra at selv TV-eksperten har blitt overrasket.

– Det som er felles for TV-ene i denne testen er at de er alle veldig bra. Her er det mye god TV for pengene, sier TV-ekspert og journalist hos hardware.no, Ole Henrik Johansen.

Les også: Melina (2) bestilte abonnementer på fotballkanaler fra Altibox

Små forskjeller

De seks TV-gigantene som kniver om å bli best er Toshiba, Sony, LG, Phillips, Panasonic og Samsung. Kampen er beinhard, for alle TV-ene har jevnt over god bildekvalitet.

– Går man et par år tilbake så ville forskjellene vært større og lettere å spore. Men i dag så holder TV-ene et generelt høyt nivå, sier Johansen.

Testvinner er den 46 store tommers store skjermen fra Samsung (les hvorfor denne vinner lenger ned), men konkurrentene kommer hakk i hæl.

– Det som er så bra med disse TV-ene er først og fremst bildekvaliteten. De håndterer både HD og vanlige TV-sendinger godt, samtidig som alle TV-ene, bortsatt fra Panasonic, har en 3D-funksjon.

Se også: - Jeg har lyst å kaste Canal Digital-boksen i veggen!

Smarte skjermer

Alle TV-ene i testen er såkalte smart-TV-er som betyr at de kan brukes til mer enn kun å se TV og film på.

– Ting du kan gjøre med en smart-TV er mange. Sånn som her så kan du leie film direkte fra TV-en. Det eneste som trengs er at TV-en er koblet til internett. Da kan du velge i for eksempel TV-serier, film, sport også videre, sier Johansen og viser frem på modellen fra Samsung.

Skjermen ligner i grunn på en gigantisk smarttelefon, med oversiktlige menyer og egne applikasjoner du kan laste ned.

– Du kan for eksempel spille spill, surfe på internett, sjekke været, ha Skype-samtaler, oppdatere Facebook- eller Twitter-statusen din og gjøre opptak av andre TV-programmer, sier Johansen.

Les også: Netshop.no solgte TV med RiksTV-tuner - uten at den er godkjent

Beinhard konkurranse

De fleste TV-ene hardware.no har testet scorer bra på bildekvalitet. Men for virkelig å kunne skille klinten fra hveten, har alle TV-ene gått gjennom avanserte programmer.

Testkriteriet som vektlegges høyest av alt er bildekvalitet, både på vanlige TV-sendinger og HD. Dersom TV-ene har bra 3D-funksjon telles også dette som et lite pluss.

– Vi har testet hvor godt sortnivå panelene klarer å avgi, hvor god farge du får, og ikke minst hvor gode bevegelser det er i skjermen, forklarer TV-eksperten.

Funksjonalitet og design (internett, applikasjoner og lignende), brukervennlighet (menyer, fjernkontroll, 3D-oppsett), lydkvalitet og ikke minst pris har også blitt vektlagt.

Les også: Alle tester av lyd- og bildeprodukter i Testbasen

Dårligste terningkast: 4

Testens taper og testens laveste terningkast går til Toshiba 47VL863. Denne 47-tommers store skjermen mangler litt på enkelte punkter for å nå opp til de beste i sin prisklasse.

– Denne TV-en har dårlig sortnivå, noe som gjør at bildene blir blasse. I tillegg er den dårligst i testen på å behandle bevegelse i bildet, sier TV-eksperten.

Testvinner: Samsung

Testvinner og beste folke-TV er Samsung UE46D6505. Den 46 tommers store skjermen har veldig gode farger, sortnivå og skarphet, samtidig er den lynkjapp på å takle bevegelse i bildet.

– Denne byr på det aller beste bildet både på vanlig og HD-TV. Designet er i tillegg det stiligste i testen, og den får pluss for å ha trådløst internett innebygd, sier Johansen.

OBS: Prisene er hentet 21. oktober 2011, fra hardware.no's prisguide, og forutsetter at du ville kjøpt TV-en hos den billigste nettbutikken.

Les hele testen på hardware.no.

Vi har lagt vekt på følgende testkriterier:
 
 • Bildekvalitet 2D
 • Bildekvalitet HD/3D

  (HD teller mest)

 • Lydkvalitet
 • Funksjonalitet

  (internett, applikasjoner og lignende)

 • Design
 • Brukervennlighet

  (menyer, fjernkontroll, 3D-oppsett)

 • Pris
Resultater
Foto: Camilla Brække © TV 2 hjelper deg Samsung
UE46D6505
9 990,-  
Foto: Camilla Brække © TV 2 hjelper deg Panasonic
TX-P50G30
8 490,-  
Foto: Camilla Brække © TV 2 hjelper deg Philips
46PFL7606
9 350,-  
Foto: Camilla Brække © TV 2 hjelper deg LG
47LW550W
9 990,-  
Foto: Camilla Brække © TV 2 hjelper deg Sony
KDL-46EX720
9 700,-  
Foto: Camilla Brække © TV 2 hjelper deg Toshiba
47VL863
9 990,-  
 
 
 
Disqus sitt kommentarsystem.
reklame