– Tenk om andre bransjer hadde gjort det samme, for eksempel selge ulltrøyer uten ull, eller sølvsmykker uten sølv. Det ville blitt stoppet umiddelbart, sier Mats-Eric Nilsson, matjournalist og forfatter av flere bøker om hva maten du spiser egentlig inneholder.

For å lage Coops banankake trenger man 49 ingredienser, inkludert 23 E-stoffer, men ingen banan.Les også: Vi avslørte innholdet – nå forsvinner viltgryta fra Toro

– Det merkelige er ikke at noen kommer på ideen om å selge en banankake uten banan – men at det kan være meningen å ikke ha banan i den. Ifølge Mattilsynets regelverk får man ikke lov til å villede forbrukeren, men hva er egentlig dette, spør Nilsson.

Tipset om banankaka uten banan fikk vi av en leser.

– Bananen blir brun

Vi spør Kristin Paus, pressesjef i Coop, om det er banan i Coops banankake.

– Det er bananaroma i kaken, både i kaken og i pynten/dekoren. I røren er det 1,12 prosent bananaroma. I fyllet er det såkalte krispy bananperler fra Idun. De er også med bananaroma, sier Paus.

Og hva består bananaroma av? Vann, stivelsessirup, glycerol, aroma, stabilisator (E415), konserveringsmiddel (E202) og surhetsregulerende middel (E330).

– Bananen blir brun etter kort tid. Man kan ikke bruke fersk, most banan i en kake som har holdbarhet til slutten av juni, sier Paus.

– Jeg skjønner at det kan virke rart, men konsistens, lukt, farge og smak skal klaffe. I Coop har vi valgt å deklarere våre produkter meget detaljert, for vi ønsker at våre kunder skal få full oversikt over alle ingrediensene i det de kjøper.

Se også: Viltgryte, soppsuppe og kalkunfilet – hva inneholder det egentlig?

Vanlig banankake: Sju ingredienser

En vanlig banankake kan bakes med sju ingredienser. Smør, sukker, egg, mel, bakepulver, melk, – og ikke minst: Bananer.

I tillegg til glasuren som kan lages med for eksempel smør, melis, kaffe og kakao. Det er til sammen elleve ingredienser.

Ingrediensen et produkt inneholder mest av er normalt oppgitt først i innholdsfortegnelsen, og i Coops kake er det sukker, deretter hvetemel og egg. I tillegg inneholder kaka produkter det er vanskelig for den jevne forbruker å identifisere, for eksempel:

– Fortykningsmiddel (to forskjellige)

– Stabilisator (fem forskjellige)

– Surhetsregulerende middel (tre forskjellige)

– Emulgator (fem forskjellige)

– Konserveringsmiddel (tre forskjellige)

Les også: Disse varene blir borte fra butikkene

Mats-Eric Nilsson skriver på blant annet Äktavara.org, som har en rullende leserkonkurranse: Hvilken matvare inneholder flest tilsetningsstoffer?

En periode ledet «Blåbärsprinsess»-kake fra Ica for 2012 med 45 ingredienser, inkludert 17 tilsetningsstoffer. Nå leder Pizza Prosciutto fra Monte Castello, med 20 E-stoffer.

Coops banankake slår denne, med 23 E-stoffer.

– Sminker opp produktene

– 49 ingredienser og 23 E-numre er nærmest rekordartet for noe så enkelt som en banankake. Den lange listen av tilsetningsstoffer brukes for å kompensere for at kaka ikke er laget av ekte vare, sier Mats-Eric Nilsson til TV 2 hjelper deg.

Hvorfor brukes egentlig E-stoffene?

– Tilsetningsstoffene er i stor utstrekning en slags kosmetikk for å sminke opp produktene, sånn at den i utseende, smak og konsistens skal imitere en ordentlig banankake, sier Nilsson.

Les også: Her er de spennende nyhetene i butikkene

Er stoffene skadelige?

Er E-stoffene skadelige for kroppen?

– Det kan man ikke vite sikkert. Alle tilsetningsstoffene er testet og godkjente, men man tester dem en og en – og så vet egentlig ikke forskerne nok om hvilket samlet effekt mange av tilsetningsstoffene gir, sier Nilsson.

Hovedpoenget hans er ikke at tilsetningsstoffene nødvendigvis er farlige, men at de brukes for å dekke over at man ikke har nok av de ordentlige råvarene i produktene.

– Og disse råvarene, som frukt, bær, grønnsaker, fisk, kjøtt, egg og meierivarer, har vi antagelig godt av å spise, sier Nilsson.

Tenkt over hva maten din egentlig inneholder? Se videoklippet under.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter