Mange bruker en lett duft om sommeren. Men når den kalde årstiden står for døren, har vi gjerne andre behov og ønsker. Der vi i de varme månedene sverger til friske fruktdufter, blomsternoter og parfymer som lar tankene vandre til sol og sjø, vil vi gjerne ha litt tyngre dufter om vinteren.

Men hva er egentlig hovedforskjellen mellom vinterdufter og sommerdufter?

– Det beste med parfyme er at det ikke finnes noen regler, og at man må følge hjertet når man velger duft. Allikevel velger mange lettere, friskere dufter om sommeren og tyngre, mer krydrede dufter på høsten og vinteren. I kaldere klima ønsker mange noe som gir en varmende følelse, og da kan det passe fint med litt krydder. En deilig krydret duft kan omhylle deg som et luksuriøst kasjmirsjal, sier Christianne Mediaa Aamodt ved parfymeriet Heaven Scent.

LES OGSÅ: Moods of Norway: Ikke vær redd for litt farger

Hun mener man om vinteren, og da særlig på kveldstid, kan tillate seg litt tyngre, mer sensuelle dufter.

Kategorier som orientalsk, vanilje, krydder, tre, ambra og musk skal gi dype, spennende dufter som ofte sitter godt. Likevel trenger man ikke være redd for å holde på en lettere variant også inn i vintermånedene.

– Luktesansen er vår sterkeste hukommelsestrigger og en parfyme kan umiddelbart transportere oss fra mørk vinter til solfylte sommerdager, avslutter Aamodt.

Se video fra Happy Day om parfymens historie i videoen lenger ned i artikkelen!

Sofistikert og lett? Tung og sensuell? Elegant og glamourøs? Finn duften som passer for deg blant sesongens parfymer!

Slik finner du din parfyme

De tradisjonelle dufthusene har skapt parfymer i flere generasjoner, og det lanseres stadig nye dufter. En duft skal fremheve din personlighet, og fungere som din signatur. Parfymer lukter ulikt fra person til person. Det er duftstoffene som reagerer med den kjemiske sammensetningen i huden vår. En parfyme som lukter fantastisk på din venninne, kan altså bli helt feil til deg.

LES OGSÅ: Skjønnhet fra A til Å

Se video fra Happy Day om parfymens historie her:

En god idé er derfor å bruke tid på å finne en duft som passer deg, din livsstil og din personlighet. Finn ut hvilke duftnoter du liker, og tenk over om du vil ha en lett og frisk duft som holder seg noen timer før den forsvinner, eller en rikere parfyme som holder fra morgen til kveld og endrer karakter i løpet av dagen. Du kan lese mer om de ulike duftpersonlighetene i denne artikkelen.

Duftnoter

Parfyme består av duftperler som er bygget opp i tre lag: toppnote, hjertenote og bunnote.

Toppnoten er det første inntrykket du får av en duft, og er ofte bygget opp av lette og friske dufter. Den varer i 10-15 minutter, før de dypere duftnotene tar over.

Hjertenoten kan anes etter 10-30 minutter, og varer betraktelig lenger enn toppnoten. Hjertenoten blander seg med de hudens kjemi, og det er hjertenoten som gir en parfyme dens typiske karakter.

Bunnoten modner på huden etter en stund, og varer i minst 6 timer. Bunnoten har ofte innslag av vanilje, sandeltre, lær og rav.

Slik påfører du parfyme

* Duftmolekylene reagerer på varme, derfor skal duft skal alltid sprayes på pulspunktene - på innsiden av håndleddene, bak ørene, i nakken, på halsen og bak knærne.

* Unngå å gni håndleddende mot hverandre etter at du har sprayet på duft. Dette knuser molekylene i duften, og gjør at duften ikke utvikler seg slik den skal.

LES OGSÅ: Den store parfymeguiden

* Hold litt avstand til huden når du påfører duft. Om huden er våt etter påføring, er du for nærme.

* Ikke overdriv parfymen! Husk at du ikke kjenner din egen duft like godt som andre.

* Hvor mye parfyme du bør bruke, kommer an på duften. Du kan bruke mer av en frisk og lett parfyme, enn en tung og krydret duft.