Søndag ble det offentliggjort at prinsesse Ragnhild sovnet inn i hjemmet sitt søndag morgen klokken 09:45, 82 år gammel.

– Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet, skriver kongehuset.

Les også: Prinsesse Ragnhild er død

Søsken

Prinsesse Ragnhild ble født på slottet i Oslo 9.juni 1930 og var kong Olavs og kronprinsesse Märthas første barn.

– Da prinsesse Ragnhild ble født i Oslo 9. juni 1930, som kronprins Olavs og kronprinsesse Märthas eldste barn, var det den første prinsessefødsel i Norge på 629 år, og begivenheten ble hilst med stor glede i hele folket. Det ble dramatikk før hun kom til verden, for det gamle våningshuset på kronprinsparets gård Skaugum brant ned til grunnen vel en måned før fødselen var ventet. Mange fryktet at den vordende mor hadde tatt skade av sjokket, men heldigvis gikk alt bra, står det i statsministerens minneord til prinsessen.

Speider

Under andre verdenskrig i 1942 søkte kronprinsfamilien sikkerhet i USA etter invitasjon fra president Franklin D. Roosevelt.

Her er prinsessen avbildet iført speideruniform med sin bror Harald og foreldre, kronprinsesse Märtha og kronprins Olav.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

I 1945 begynte prinsesse Ragnhild på Nissen pikeskole og tok realskoleeksamen i 1948. Deretter gikk hun på en pensjonatskole i Sveits og ved Märthaskolen i Oslo.

Les også: Totland om prinsessens død: – Jeg er i sjokk og sorg

Forlovet

Den 14.februar 1953 offentliggjorde 23 år gamle prinsesse Ragnhild sin forlovelse med skipsrederen Erling Sven Lorentzen.

Det forelskede paret giftet seg 15.mai det samme året og Ragnhild ble den første europeiske prinsessen som fikk gifte seg med en ikke-kongelig.

Sammen fikk de barna Haakon, født 23-august 1954, datteren Ingeborg den 27.februar 1957 og den yngste Ragnhild Alexandra 8.mai 1968.

I 2003 feiret paret gullbryllup ombord Kiel-fergen.

Tante Ragnhild

Ifølge hoffreporter og kongehusekspert Kjell Arne Totland har prinsesse Ragnhild alltid hatt et svært godt forhold til sin familie, til tross for å vært norsk «ambassadør» i Brasil siden 1954.

– Ragnhild har også i alle år hatt et godt og nært forhold til sin bror og hans familie. Sonja og Harald feiret henne med en privat middag på slottet i Oslo da hun fylte 80 i 2010.

Her er prinsessen avbildet med nevøen prins Haakon Magnus som fører henne til bords i prinsesse Märtha Louise sin 18-årsdag.

– Omsorgsfull og trofast

Statsminister Jens Stoltenberg avslutter sine mineord til prinsesse Ragnhild slik:

– Vi vet at prinsesse Ragnhild stod sin far kong Olav V særlig nær. Vennene beskriver henne som omsorgsfull, trofast, lojal, med smittende humor og friske replikker. I store folkesamlinger kunne hun virke sky og reservert, men livligheten og hjertelaget kom raskt fram i uformelle samvær.

– Det er blitt sagt at prinsesse Ragnhild var vår beste ambassadør i Brasil - en varmhjertet representant for det Norge som hun alltid følte seg så knyttet til.

– I sorg og takknemlighet lyser regjeringen fred over prinsesse Ragnhild fru Lorentzens gode minne.

Les også: Stoltenberg: – Hun var en varmhjertet representant for Norge