Vinterdekk: Nytt superdekk - forbudt i Norge

... men svensker og finner får bruke det.

Hakkapelitta 8
Hakkapelitta 8

Like lite som vi liker det – like sikkert er det at den kommer i år som alle andre år: Vi snakker om vinteren.

Mørke, kulde, snø, væromslag og is. Og vanskelige kjøreforhold de nærmeste månedene.

Det er med andre ord snart klart for å sette vinterdekk på bilen.

Vi nordmenn er – av forståelige grunner – litt mer enn middels opptatt av vinterdekkene. Mange av oss leser tester, sammenligner og legger gjerne litt ekstra penger i disse – for å få det beste.

Et av dekkmerkene som har vært langt framme i denne sammenhengen de siste årene er finske Nokian Hakkapelitta.

Det er livsfarlig – men mange tar sjansen

Nytt superdekk

De har nå lansert et helt nytt piggdekk som de høster lovord for, nemlig piggdekket Hakkapelitta 8.

En forutsetning for å skape verdens beste vintergrep er at piggteknikken, mønsteret og gummiblandingen fungerer optimalt sammen. I helheten inngår også tøffe tester under virkelige vinterforhold

I Hakkapelitta 8 er piggplasseringendataoptimert. Piggene ligger ikke i rekker, men jevnt fordelt over hele slitebanen. Dette gjør at piggene ikke ligger rett bak hverandre, noe som gir bedre grep.

Forbudt i Norge

Dette dekket kommer til å sitte på mange svenske og finske biler.

Men ikke på noen norske. Her i Norge er det dekket nemlig forbudt.

– Fredrik Hauge, produktsjef for Nokian Dekk AS i Norge, hva skyldes dette?

– Det som har skjedd her er at norske myndigheter ikke har villet godkjenne dekket, slik som de svenske og finske myndighetene har gjort. De vil heller gjøre sine egne tester, forklarer han.

– Gjennomføringen av disse testene har blitt utsatt. Dessverre.

Vinteren står for døren - og nå er det tid for vinterdekk for de aller fleste av oss. Men norske regler gjør at vi ikke får kjøpe en av årets mest spennende nyheter å¨dekkfronten.
Vinteren står for døren - og nå er det tid for vinterdekk for de aller fleste av oss. Men norske regler gjør at vi ikke får kjøpe en av årets mest spennende nyheter å¨dekkfronten.

Derfor trenger du to sett dekk – uansett bil

Viderefører gammelt lovverk

Norske myndigheter har ikke godkjent samme piggdekk-lov som i Sverige og Finland, men har videreført dagens lovverk for 2013/2014-sesongen. Det betyr at Nokian Hakkapelitta 8 ikke blir godkjent fordi antall pigger overskrider hva som er godkjent i særegne norske lover.

– Takket være ny teknologi er veislitasjen redusert med hele 12 prosent i forhold til et teoretisk referansedekk på nye Nokian Hakkapelitta 8 – dette har Nokian både forsket mye på og testet ut – og det kan selvfølgelig dokumenteres, forteller Hauge.

– Derfor er vi litt overrasket over at de norske myndighetene ikke vil godkjenne vårt nye dekk i Norge, avslutter Hauge.

Slik skal dekkstøyen bli borte:

Får ikke uttalelse fra Vegdirektoretet

Broom har gjort gjentatte forsøk på å få en uttalelse på Vegdirektoratet om grunnen til at dette nye dekket ikke kan godkjennes i Norge. Men det har ikke lyktes oss å få noen uttalelse derfra.

– Det er selvfølgelig synd at det norske folk ikke får tilgang til dette nye dekket. Vi bor i et land med mye vær og dertil utfordrende føre. Og om noen land burde få bruke det nyeste av dekkteknologi, så er det oss – sammen med nettopp svensker og finner sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Dekk fra 2009 til nordmenn

– Vi nordmenn blir med dette henvist til det «gamle" dekket Hakkapelitta 7 – som slett ikke er noe dårlig dekk og som har vunnet mange tester, men det kom i 2009...

– Det finnes jo selvfølgelig andre produsenter som har svært gode dekk også. Men jeg synes det er både trist og litt merkelig at vi nordmenn ikke får tilgang til kanskje det beste piggdekket som finnes skkurat nå, avslutter Benny.

LES OGSÅ: Mener nye EU-regler bare forvirrer