Vil ha vinterdekk-påbud

Så mye som 15 000 ulykker skyldes sommerdekk på vinterføre.

Vet du hva som er lovkravet for mønsterdybde på vinterdekkene? Hvis ikke, er du absolutt ikke alene   det viser en ny, norsk undersøkelse.
Vet du hva som er lovkravet for mønsterdybde på vinterdekkene? Hvis ikke, er du absolutt ikke alene det viser en ny, norsk undersøkelse.

Tallet er virkelig egnet til å skremme alle oss som ferdes på norske vinterveier. Ifølge If Skadeforsikring kjører hele to prosent av norske bilister med sommerdekk hele året. Og hele 15 000 biler med sommerdekk er involvert i ulykker på norske veier i vinterhalvåret. Bare de materielle kostnadene kan beløpe seg til så mye som en halv milliard kroner.

Og hvem tror du tar regningen for det? Jo, det gjør alle vi som har bilforsikring.

Per i dag er det ikke påbudt med vinterdekk i Norge, men det ønsker If en endring på. De går nå ut og oppfordrer Samferdselsdepartementet om å innføre påbud om vinterdekk for alle biler i vinterhalvåret.

En av fire venter

– Vi ønsker en slutt på den gamblingen nordmenn driver med gjennom vinterhalvåret. Det ser ut til at klarere bestemmelser er den beste veien å gå, sier Line M. Hestvik, konserndirektør hos If Skadeforsikring, til Adresseavisen.

I en spørreundersøkelse gjort på vegne av IF framkommer det at én av fire bilister venter med å bytte dekk til snøen kommer:

LES OGSÅ: Hvor ofte må man egentlig bytte dekkene?

God idé

– Dette er jo selvsagt altfor høye tall. Undersøkelsen vår viser at noe må gjøres. Det mangler i alle fall ikke på varsler om nedbør rundt det første snøfallet, sier Hestvik til Adresseavisen.

Brooms bilekspert Benny Christensen ønsker dette initiativet velkommen og synes påbud om vinterdekk er en veldig god idé.

– Ja, så absolutt! Og ikke minst når jeg leser hvor mange uhell de som kjører med sommerdekk "hele året" er involvert i. Dette kan være fullstendig livsfarlig. Dessuten er det nok neppe de flinkeste og tryggeste sjåførene som driver med dette. Et påbud vil gjøre det langt enklere å luke dem bort fra veiene, mener Benny.

Unntak?

– Men hva med dem som er ytterst forsiktige og bare bruker bilen på tørre veier i vinterhalvåret?

– Jeg synes ikke det bør være noe unntak. Det eneste unntaket jeg ser for meg her er de som har veteranbiler med egne forsikringsordninger. De bør ha lov til å "lufte" bilen sin noen ganger i løpet av vinteren, når forholdene ligger til rette for det. Men vanlige bruksbiler – nei, de bør ha vinterdekk når det er vinter!

LES OGSÅ: – Null erstatning hvis du krasjer med sommerdekk nå?