Unngå tabbene – slik blir du og bilen påskeklar

Her er noen enkle grep som gjør turen både tryggere og mer behagelig.

bil i bakken lise aaserud,  (Foto: Lise Åserud, Scanpix)
bil i bakken lise aaserud, (Foto: Lise Åserud, Scanpix)

Mange familier med velfylte biler setter nå kursen mot fjellheimen for å nyte fine fridager, gode skiturer, kvikk-lunch, appelsiner og peiskos.

Men det er ikke til å komme i fra at en del bileiere også opplever problemer. I gjennomsnitt ber fortvilede bileiere om assistanse fra NAF, Viking etc. hvert tredje minutt. Så alt er altså ikke bare fryd og gammen. Og trøbbel er vel det siste vi trenger å fylle hardt oppsparte feriedager med?

Teknisk stand:

Det første du bør sjekke er at bilen er i god teknisk stand. Du har vel husket service? Sjekk motoroljenivå, og sjekk frostvæskenivå. Det kan bil kaldt på fjellet, så sjekk også frysepunktet på frostvæska, den bør tåle minst 25 kuldegrader. Sjekk også vifte- og servoreimer, at de er stramme og uten sprekker og skader.

Utstyr:

Reservehjul, jekk, refleksvest og varseltrekant er obligatorisk. Sjekk at det er på plass og i orden. Startkabler og slepetau kan også være smart. Om du ikke trenger dem selv, så kan det være at andre trenger hjelp.

God sikt:

Gos sikt er viktig! Husk solbrillene...
Gos sikt er viktig! Husk solbrillene...

Puss frontruten innvendig og utvendig. Fyll opp med spylervæske og ha gode vindusviskere. En bil som er ren, pen og ryddig innvendig er mye koseligere å reise på tur med, så en liten ryddesjau og et tak med støvkluten anbefales. Husk også solbriller!

Batteri:

I følge NAF er flatt batteri den feilen de har flest utrykninger på. Rengjør polsko, og etterlad batteriet før du reiser til fjells.

Låsolje:

På en tid av året hvor temperaturen stadig veksler mellom pluss og minusgrader, dannes det lett kondens. Dette gjør at dørlåser og dørpakninger lett fryser. Litt låsolje i låsene og silikonstift på alle pakninger er løsningen.

Ekstra nøkkel:

Mange bilnøkler ramler ut av lommer langs skisporet når man skal fiske opp skismøringsboksen eller sjokoladen. Det er alltid smart å ha med en reservenøkkel.

Dekktrykk:

Dersom man laster bilen tungt bør dekktrykket økes med 5 – 10%. Velg også vinterdekk i påsken. Selv om det er ”sommer” i lavlandet, kan været snu fort på denne tiden av året. 15 cm kram nysnø og sommerdekk er en dårlig kombinasjon.

Skiboksen:

I-fjellet02
I-fjellet02

Lette og plasskrevende ting skal legges her. Ski, staver, sko, soveposer, dunjakker, liggeunderlag hører hjemme i boksen. Tunge ting skal i bilens bagasjerom. Sjekk at boksen / stativet er forsvarlig festet til bilen.

Slik pakker du bilen:

Tunge ting plasseres innerst og nederst i bilens bagasjerom for bedre vektfordeling. De lette tingene legges bakerst og på toppen i bagasjerommet. Husk at en fullastet bil endrer kjøreegenskapene. Unngå løse og tunge gjenstander inne i bilen, da disse omskapes til flygende prosjektiler ved en bråstopp.

Se video: Slik pakker du bilen:

Hunden:

Hunder bør plasseres i bur, eller ha dyresele. En hund kan få vekt som en elefant ved en kollisjon.

Sjekk værmeldingen:

Neida - dette gjelder ikke bare for skiturer i påskefjellet. Det er høyst relevant om du skal på biltur også.

På fjellet:

Brøyting (Foto: Birger Morken, Scanpix)
Brøyting (Foto: Birger Morken, Scanpix)

Skal du over en fjellovergang, er det noen enkle forhåndsregler som kan gjøre turen lettere og tryggere.

Sørg for å ha full tank. En spade, et slepetau og kanskje et sett hurtigkjettinger kan også komme godt med.

Ta også med varmt tøy og litt "nødproviant" - og kanskje en termos med noe varmt. Blir du stående fast på fjellet i noen timer, er dette gull verdt.

Kolonnekjøring:

Hold mest mulig jevn fart. Prøv å unngå å stoppe opp. Har du tåkelys på bilen, så er dette en av de få gangene du kan bruke dem – både foran og bak.

Ikke mist bilen foran deg ut av syne, men prøv å holde god ”øyekontakt” hele tiden. Kjør aldri ut av kolonnen eller forsøk å snu.

Om du må stoppe, eller det blir stopp i kolonnen, må du ikke bevege deg bort fra bilen. Husk faren for eksosforgiftning. Det anbefales å stoppe motoren, og da blir det fort kaldt.

Nyt turen:

Skal man kjøre langt er litt ”bilmat”- helst frukt og vann å anbefale, da blir man ikke bilsyk. Unngå søtsaker med mye sukker. DVD, lydbøker og musikk er god tidtrøyte for utålmodige barn. Stopp ofte og ta pauser. Ikke stress, men nyt påsketuren.

LES OGSÅ: Topp 5 vinterbiler - her er de ultimate å dra til fjells med

Kø-Foto-Gorm-Kallestad-scan (Foto: Gorm Kallestad. Scampix)
Kø-Foto-Gorm-Kallestad-scan (Foto: Gorm Kallestad. Scampix)