Tenk deg godt om før du pakker takboksen

Her gjør mange feil - og det kan bli farlig.

takboks inni (Foto: Thule)
takboks inni (Foto: Thule)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny vi har akkurat kjøpt oss skiboks som skal komme veldig godt med i jula. Klarer ikke å finne noe godt svar på hvor mye vi egentlig kan laste i den og hvordan det forholder seg med vekt på taket? Hva er det som gjelder her? Vil tro vi ikke er de eneste som lurer på dette.

Benny svarer:

Heisann!

Nei da - dere er garantert ikke de eneste som lurer på dette. Og mange monterer nok skiboksen nå i disse dager. Først for juleferie, og så for skiturer i marka, nå som snøen endelig kom.

Det er faktisk en del ting man ikke bare bør – men må – tenke over når man skal kjøpe og bruke takboks.

Vekt:

Mange tror at takboksen kan fylles til randen med matposer, mineralvann og andre tunge ting. De fleste biler er godkjent for mellom 50 og 100 kg takvekt. Sjekk i bilens vognkort, det skal stå der. Det finnes også biler som ikke er godkjent for mer enn 30 kilo takvekt. Når mange takbokser i seg selv veier godt over 20 kg, blir det ikke mye igjen å pakke.

Tillatt totalvekt:

Med fire voksne personer i bilen og fullt bagasjerom, er det ikke uvanlig at bilens tillatte totalvekt begynner å nærme seg faretruende. Da hjelper det lite at lastekapasiteten på taket er 100 kilo. I de tilfellene må takboksen stå igjen hjemme - tom

Bilens kjøreegenskaper:

En lastet takboks øker bilens tyngdepunkt ganske dramatisk. Noe som igjen gir utslag på bilens kjøreegenskaper. Dette kan merkes spesielt godt ved bråbremsing, brå unnamanøvere og i sterk sidevind. Det er ikke uvanlig at man får noe vindstøy i bilen ved bruk av takboks da bilens aerorodynamikk foranderes, også drivstofforbruket øker noe, pga. den økte luftmotstanden.

Last lett:

Ski, staver, fiskestenger, soveposer, gummistøvler, redningsvester og lette, men store klær som dunjakker etc. er plasskrevende, men lette ting som er fint å kunne pakke i en takboks. De fleste takbokser har anordninger til å feste bagasjen, noe som bør gjøres. Unngå for all del tunge kolli i takboksen.

Regner med at dere skal på juelferie - og ønsker god tur og god jul!

Les også: Vi er verdensmestere i takboks

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Slik skifter du bremser selv:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slike timepriser er en hån mot vanlige arbeidsfolk

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: