Slik unngår du at bilferien blir et mareritt

Mange merkelige regler kan skape ferietrøbbel. Les mer her:

 Det er ikke bare veiarbeid og smale svingete veier du bør se opp for (Foto:  KNA/ANB )
Det er ikke bare veiarbeid og smale svingete veier du bør se opp for (Foto: KNA/ANB )

Det er mye å passe på når man skal på bilferie på kontinentet – kanskje mer enn du tror, skriver siste.no

Bare hør her: Miljøoblater, håndfriforbud, jernlås, høyere promillegrense, tuteforbud og vikeplikt fra høyre i rundkjøringer.

Hvor mange av dette har du hørt om?

Miljøoblater

Vi kan jo begynne med det nyeste – miljøoblater. Først innførte Köln og Berlin en slik CO2-avgift, og nå har en rekke andre tyske byer fulgt etter.

– Miljøoblater er et eksempel på nye avgifter og regler man bør kjenne til når man skal på bilferie på kontinentet, sier generalsekretær Hallgeir Raknerud i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub.

Det er ikke bare tyske fastboende som blir avkrevd en slik avgift. Også for turister er oblater ofte påkrevd, som regel ved kjøring i bysentre.

– Skal man til Tyskland, bør man kjøpe oblatene på forhånd. Ta kontakt med Tysk Reisebyrå i Norge. Prisen for oblat er rundt 150 kroner, sier Raknerud.

Mobiltrøbbel

I Norge ser man ofte sjåfører snakke i mobilen mens de kjører. Dette er ikke lov, men siden det er liten sjanse for å bli stoppet av politiet er det mange som gir blaffen. De fleste av oss bruker imidlertid håndfri. Men også dette kan få deg i problemer nedover Europa.

– I hele Europa er håndholdt mobil forbudt når du kjører. Men også håndfri er forbudt i flere land, blant annet i Italia, Spania og Portugal. Bøtene er så store at de svir. I Frankrike er det faktisk totalforbudt å bruke mobil på bensinstasjoner, sier Raknerud.

Jernlås

Hva med varsling av fotobokser via GPS’en? Ikke lov om du befinner deg i Sveits. I Tsjekkia er det ikke tillatt med radarvarslingsutstyr.

Jernlås, hva er det da? Vel, feilparkering kan få større konsekvenser enn en gul regning på ruta.

– I Nederland og Storbritannia kan parkeringsvaktene plassere jernlås på hjulene, og det kan ta tid å få betalt boten og vente på at noen kommer og fjerner låsen, opplyser Raknerud.

I og rundt Paris får du ikke lov til å stå parkert mer enn 24 timer, og ellers i Frankrike kan du havne i trøbbel om du tar deg en hvil langs veien.

Ikke bruk hornet

Syns du det har blitt mye å holde styr på? Hva med vikeplikt fra høyre i rundkjøringer? Jepp, det motsatte av i Norge. Den regelen finner du i Nederland.

Enn tuteforbudet? I italienske byer bør du holde fingrene unna hornet, ellers kan du havne i trøbbel. Og befinner du deg på italienske veier og har dårlig tid, bør du ha cash i lomma. For blir du tatt i fartskontroll må du gjøre opp der og da, ellers blir bilen beslaglagt!

Promilleforbud foran

Og så promille da.

– Mange tror at promillegrensene er høyere i andre land enn i Norge, men det er feil. Svært mange land har skjerpet grensene de siste årene. Bilkjøring og alkohol hører ikke sammen, og du skal også vente lenge dagen derpå før du kjører bil, advarer Raknerud.

I Kroatia får heller ikke passasjeren foran nyte de edle dråpene. Der er det altså forbudt for berusede personer å sitte foran i bilen.

– Særlig førstegangsreisende bør sette seg inn i regelverket i de landene de skal besøke, slik at ferien blir hyggelig for hele familien. Bilferie i Europa er en fantastisk måte å oppleve kontinentet på, og de aller fleste som prøver det én gang, gjør det igjen, sier Hallgeir Raknerud i KNA. (ANB)

Hos KNA finner du mange andre tips du bør få med deg foran bilferien

Sjekk vår bobil og caravan-seksjon her: