Slik gjør du bilen klar til ferietur

I løpet av noen hektiske sommeruker legger flere hundre tusen nordmenn ut på biltur. Da er det surt om bilen streiker. Her er rådene du trenger for å unngå det.

Forbered ferebilen (Foto: rougerouge)
Forbered ferebilen (Foto: rougerouge)

Sommerferien er her! Dette har vi gledet oss til lenge. Og hvis værgudene nå fortsetter å spille på lag med oss, så er alt bare lykken... Eller?

Det er dessverre mye som kan gå galt når familiebilen pakkes full og vi legger ut på langtur. Registerreima kan ryke, hjullager kan skjære seg, vannpumpa kan begynne å lekke, bremsene kan gå varme - lista er dessverre lenger enn lang.

Og alt dette er selvfølgelig det siste du trenger i ferien - det går ut over både familieidyllen og feriebudsjettet.

Heldigvis går det an å forebygge. Her er vår lille sjekkliste for å sikre at ferieturen går som smurt.

Dette kan du gjøre selv:


Og dette er det absolutte minimum du MÅ sjekke før du pakker bilen og legger i vei.

Peil motorolje, eventuelt etterfyll om nødvendig. Er oljen ”kølsvart”, bør den byttes, sammen med oljefilteret. Er det lenge siden bilen var på service, bør kanskje verkstedet se over den.

Skittent-luftfilter (Foto: Ahanix 1989, lisensiert under Creative Commons )
Skittent-luftfilter (Foto: Ahanix 1989, lisensiert under Creative Commons )

Sjekk luftfilteret. Dette sitter som regel veldig lett tilgjengelig i en ”boks” på toppen av motoren. Er det skittent eller begynner å se tett ut, så skift det. Tett luftfilter fører til at bilen får ”astma” og at drivstofforbruket øker.

Sjekk kjølevæske-nivået. Ved driftsvarm motor skal denne ligge mellom max- og min-merkene på ekspansjonstanken. Hvis den begynner å bli brunaktig i fargen, er den moden for utskifting.

Reservenøkkel. Den kan være gull verdt når den andre har blitt borte etter en dag på badestranda. Kanskje noen andre i familien skulle ha med denne? Gjerne en dame – de har håndvesker som er med overalt.

Solskjerming: Selv om bilen har aircondition kan det være lurt å vurdere ekstra solskjerming. Særlig hvis man har små barn i baksetet. Skjermer, rullgardiner og folie fås kjøpt i rekvisita-butikker og er ikke dyrt.

Lys: Selv om det er en lys årstid, kan det være greit å sjekke at alle lys virker som de skal. Også bremselysene – påkjørsel bakfra er veldig vanlig...

Vindusviskere: Det hender at det regner, selv om det er sommerferie. Å kjøre fort og langt med slitte viskerblader som lager massevis av striper er ikke gøy. Er viskerbladene det minst slitt, bytt.

Her er det ikke mye mønster igjen. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)
Her er det ikke mye mønster igjen. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)

Sjekk mønsterdybden i alle dekkene. Minste tillatte mønsterdybde er 1,6 millimeter for sommerdekk. Vi mener at alt under 3 millimeter er galskap å kjøre med. Se også etter skader.

Kontroller luftrykket i alle dekkene. Ikke glem reservehjulet – du kan få bruk for det. Husk at luftrykket skal måles når dekkene er kalde.

Annet: Pass på at ting som jekk, reservehjul, verktøy, varseltrekant og refleksvest er med.

Vask: En ren bil er en koselig bil. Utvendig vask og innvendig rydding/støvsuging samt en skikkelig vinduspuss er på sin plass.

Lurer du på noe mer? Spør Benny!

Dette hjelper verkstedet deg med:


Bruker du et merkeverksted, er de eksperter på nettopp din bil. De vet om svakheter som kan dukke opp. De vet også eksakt hva, og hvor de skal se etter disse. Vår anbefaling er å la verkstedet ta en sjekk på bilen minst en gang i året. Gjerne før sommerturen.

Som en del av et oljeskift må du tømme oljen som allerede er i. (Foto: Dvortygirl )
Som en del av et oljeskift må du tømme oljen som allerede er i. (Foto: Dvortygirl )

Motoroljeskift: Motoroljen har flere oppgaver enn bare å smøre. Den renser, tetter og ikke minst kjøler (avleder) varme fra motoren. Det er derfor viktig at motorolje og oljefilter byttes regelmessig. Minst en gang i året – selv ved lav kjørelengde.

Registerreim: Ikke alle biler har registerreim, mange har kjede også. Om bilen din har, så sjekk i serviceboka når denne skal skiftes, og vær nøye med å overholde skiftintervallene. I de fleste tilfeller hvor denne ryker, medfører det et kostbart motorhavari.

Gir- og differensialolje: På noen biler skal dette aldri skiftes. På andre er det skiftintervaller på disse tingene. Se i serviceboka eller sjekk med verkstedet. På biler med automatgir skal automatgirolje og filteret til girkassa byttes regelmessig. Kjører du mye med tilhenger/campingvogn er dette ekstra viktig.

Skifte av filtre: Oljefilter bør byttes ved hvert oljeskift. Luftfilter byttes ved behov, men å kjøre noe mer enn 30 000 km uten å bytte er uvanlig. Tett luftfilter øker bensinforbruket og gjør at bilen går dårligere. Mange biler har dieselmotor, og da bør du passe på at dieselfilteret byttes etter fastsatte intervaller. Tett dieselfilter er lik fusking og redusert trekk-kraft og i verste fall motorstopp. Kupefilter eller pollenfilter er ganske vanlig på litt nyere biler. Når dette begynner å gå tett, får du redusert kapasitet fra klimaanlegget.

Det er en god investering å følge skitintervallene for tennplugger. (Foto: Aidan Wojtas, lisensiert under Creative Commons 2.0)
Det er en god investering å følge skitintervallene for tennplugger. (Foto: Aidan Wojtas, lisensiert under Creative Commons 2.0)

Tenningsanlegg: Skiftintervall på tennplugger varierer veldig mye. Alt fra 30 000 km og opp til 150 000 km er vanlig – alt etter motor og tennpluggtype. Det er uansett en god investering å følge skiftintervallene. På dieselmotorer er det glødeplugger. Disse er det normalt sett ikke noe skiftintervall på, men de byttes ved behov eller når de er defekte.

Bremsevæske: Kokepunktet for bremsevæske skal være på minimum 155 grader. Normalt skiftintervall er mellom to og fire år. Kjører du med campingvogn, bør du være ekstra nøye med å ha bremsevæske med høyt kokepunkt da bremsene her blir mer utsatt for varmgang. Bremsevæske som koker, danner luftlommer i bremsesystemet med den følge at bremsepedalen går rett i gulvet og dermed null bremsevirkning.

Kjølevæske: En god kjølevæske skal ved hjelp av overtrykk i bilens kjølesystem ha et kokepunkt på over 130 grader. Skiftintervallene varierer noe, men mellom to og fire år er vanlig. I tillegg til å kjøle, er det tilsatt stoffer som smører og hindrer korrosjon i kjøleanlegget.

Bremser: Skal du på langtur, bør det være obligatorisk at bremsebelegg sjekkes. Et sett bremseklosser varer fra ca 30 000 – 100 000 km - alt etter biltype og kjøremønster. Det er ikke noe skiftintervall på dette, men de byttes ved behov. Minst en gang hvert annet år bør bremsene demonteres, rengjøres og smøres. Det er veldig vanlig på flere biltyper at bremseklossene setter seg fast pga salt, fuktighet, varme osv. Resultatet er redusert bremsevirkning og i verste fall defekte bremseskiver.

Hva med å senke bilen hvis du må bytte støtdemperne uansett? (Foto: dave_7, lisensiert under Creative Commons 2.0)
Hva med å senke bilen hvis du må bytte støtdemperne uansett? (Foto: dave_7, lisensiert under Creative Commons 2.0)

For- og bakstilling: Endeledd, bærekuler, lenkarmer, stabilisatorstagforinger og ikke minst støtdempere er det viktig å få en oppdatert status på. Dette er ting som direkte er relatert til bilens sikkerhet. Er det noe feil her, så er det bare å bytte – jo før jo bedre.

Drivverk: Drivakselmansjetter, drivknuter og evt mellomakselkryss på biler med bakhjulstrekk er greit å få sjekket med jevne mellomrom. Begynner en drivakselmansjett å bli morken, er det billigere å bytte den med en gang. Venter du, kan det gå hull på den. Smørefettet forsvinner ut, og man må kanskje bytte komplett drivakselledd. Evt. slakk i hjullager bør også utbedres. Har det først startet, utvikler dette seg ofte fort.

Klimaanlegg: Det anbefales å ta en service på dette hvert annet eller tredje år. Lite er så irriterende som å sitte i en glovarm bil med klimaanlegg - som ikke virker. Kjølegass-trykk sjekkes og eventuelt etterfylles. Rensing av anlegget kan også være lurt, da forebygger man vond lukt fra alger i kjølesystemet. Monter også et nytt pollen/kupe-filter samtidig.

Når alt dette er på plass er det bare å pakke feriebilen, les hvordan her!