Sjåføren byttet plass i fart

Nektet for å ha gjort det - men retten trodde på politiet.

Hærverket ble varslet først og mannen holdt ord   han gikk løs på politibilen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Hærverket ble varslet først og mannen holdt ord han gikk løs på politibilen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Da den førerkortløse 22-åringen oppdaget at politiet lå på hjul, fikk han kameraten til å ta over førersetet – i fart.

Den 22 år gamle mannen fra Eidsvoll nekter for at han og kameraten byttet plass. 22-åringen ble imidlertid ikke trodd da han nylig møtte i Øvre Romerike tingrett.

Selv om det var kameraten som satt bak rattet da den aktuelle bilen ble stanset av en politipatrulje fra Eidsvoll 26. desember i fjor, mener dommerne det er bevist utover enhver tvil at det var tiltalte som kjørte, skriver rb.no:

– 100 prosent sikker

Retten har lagt størst vekt på forklaringene til politibetjentene som var på jobb den aktuelle dagen.

Politiførstebetjent Espen Sandvold var en av dem som satt i politibilen, som ved 14-tida 2. juledag ble forbikjørt av 22-åringen og kameraten.

I retten uttalte Sandvold at han er hundre prosent sikker på at det var den nå domfelte 22-åringen som satt bak rattet da bilen passerte politibilen. Kollegaen til Sandvold er 99 prosent sikker.

Ifølge de to politikollegene kjørte bilen både sakte, rykkete og vinglete. Politibetjentene trakk også fram at 22-åringen og kameraten var andpustne da de ble stoppet – og at de ikke hadde på seg setebelte.

Del med Facebook-vennene dine

21 dagers fengsel

«Retten finner det utvilsomt at det er fysisk mulig å foreta et førerbytte som beskrevet, og finner det utvilsomt at det er nettopp dette som har forårsaket denne kjøreadferden.» står det i den ferske dommen fra tingretten.

Nå er 22-åringen dømt til 21 dagers betinget fengsel. Dommen omfatter også et annet tilfelle av uaktsom kjøring uten gyldig førerkort.

Den andre episoden fant sted Esso-stasjonen i Eidsvoll, ganske nøyaktig en uke etter det nevnte førerbyttet.

Eidsvollingen har erkjent at han sladdet rundt på området til Esso på Råholt, en tilståelse som støttes av video fra bensinstasjonen.

«Basert på den fremviste videoen finner retten det også utvilsomt at det som følge av tiltaltes kjøring oppsto fare for person og biltrafikk på stedet.» står det i dommen.

– Mangel på respekt

Ifølge dommen ville de to nevnte episodene normalt ført til en bøtereaksjon. 22-åringen er imidlertid både domfelt og bøtelagt for tilsvarende forhold flere ganger tidligere. Retten mener derfor det er viktig med en streng reaksjon.

«Tiltaltes gjentatte overtredelser viser en generell mangel på respekt for vegtrafikklovgivningen» skriver dommerne.

I tillegg til den betingede fengselsstraffen, ble eidsvollingen fradømt retten til å kjøre bil de neste seks månedene. I tillegg må han betale en bot på 5.000 kroner.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

LES OGSÅ: Løp ved siden av bilen - ble dømt for fyllekjøring