Saab-investor arrestert

Ville bli Saab-eier - nå er han mistenkt for hvitvasking og bedrageri av millardbeløp.

Etter lang stillhet, har produksjonen så smått kommet i gang hos Saab i Trollhättan igjen. Men nå er det igjen stopp. (Foto: Scanpix)
Etter lang stillhet, har produksjonen så smått kommet i gang hos Saab i Trollhättan igjen. Men nå er det igjen stopp. (Foto: Scanpix)

Som om ikke situasjonen for Saab var dyster nok med konkursspøkelset hengende over fabrikken: Nå dukker det opp stadig mer oppsiktsvekkende nyheter rundt den russiske investoren Vladimir Antonov som har vært tett koblet mot Saab de siste par årene.

Antonov har vært business-partner med Saab-sjefen Victor Muller og skal ha skutt inn betydelige beløp i Mullers selskap Spyker som opprinnelig tok over Saab fra GM.

Del med Facebook-vennene dine

Frustrerte ansatte

GM skal imidlertid ikke villet ha noe med Antonov å gjøre og satte klare krav mot at han skulle ha noen eierandel i Saab. Etter at kjøpet gikk i orden, ivret imidlertid både Muller og Antonov på for at russeren skulle bli medeier i Saab.

Det har blitt stoppet en rekke ganger - til stor frustrasjon for blant andre de Saab-ansatte. Den Europeiske Investeringsbanken som ga et stort lån til Saab i forbindelse med overtagelsen fra GM har konsekvent satt foten ned - og nektet å slippe til Antonov.

LES OGSÅ: Er dette klassens lekreste stasjonsvogn?

Manglet milliarder

Antonovs rykte har ikke vært det beste, blant annet har det dreid seg om mafia-kontakter og angivelig hvitvasking av store pengebeløp. Og disse ryktene har ikke blitt mindre av det som har skjedd de siste dagene.

Antonov har lenge kontrollert den litauiske banken Snoras. Men etter at det ble avdekket at det mangler milliardbeløp i kassen, ble banken tatt over at den litauiske staten. Etter en tid ble det også utstedt arrestordre på Antonov, som nettopp skal ha blitt tatt i London.

LES OGSÅ: Bakmann frykter Saab kan gå konkurs

Lånte ut 800 millioner

Ifølge svenske Dagens Industri går mistankene mot Antonov på bedrageri og hvitvasking av penger. Store lån skal ha blitt gitt til Antonov, uten at de ble bokført. Penger som blant annet skal ha blitt brukt i forsøket på å kjøpe seg inn i Saab. Litauiske myndigheter er nå i gang med å forsøke å kartlegge hvor pengene har havnet.

Ifølge Antonov selv skal han ha lånt ut 800 millioner svenske kroner Victor Mullers selskap. Han har tidligere truet med å stevne både den Europeiske Investeringsbanken og den svenske regjeringen fordi de motarbeidet hans muligheter for å kjøpe seg inn i Saab.

Siste nytt fra Saab er for øvrig at lønningene til de ansatte etter alt å dømme blir forsinket - igjen.

LES OGSÅ: GM stoppet salget av Saab