Så lett kan du miste førerkortet

Her kan det virkelig straffe seg å slurve.

Et felt tilsvarende det vindusviskerne dekker er minimum av hva man må skrape av frontruta. Med mindre sikt enn det risikerer man  førerkortbeslag.
Et felt tilsvarende det vindusviskerne dekker er minimum av hva man må skrape av frontruta. Med mindre sikt enn det risikerer man førerkortbeslag.

For mange av oss er påske siste dose vinter for denne sesongen - før det er tid for omstille seg til våren og legge om til sommerdekk.

Men i fjellet kan det fortsatt være kalde netter, med det resultatet at du kommer til kald og godt nediset bil når du skal avgårde på morgenen. Og da er det viktig å huske en ting som mange dessverre slurver med.

UP har fokus

Å kjøre rundt med en frontrute som ikke er skikkelig skrapet, kan både være farlig for deg selv og andre som ferdes i trafikken.

Men dette er også noe Utrykningspolitiet har hatt sterkt fokus på de siste årene. De slår hardt ned på dem som ikke tar seg bryet med å skaffe skikkelig sikt – og det svir.

Dette er det nye satsingsområdet til UP


Tar førerkortet

Blir du stoppet uten å ha tilstrekkelig utsyn til alle kanter, er nemlig det forenklede forelegget på 2.000 kroner.

Det stopper imidlertid ikke der. I grove tilfeller blir det anmeldelse og fare for en langt høyere bot. Ikke minst kan politiet da også beslaglegge førerkortet ditt i tre måneder.

Ikke bare is

Hva er det så som skal til for å unngå dette? I forskriftene heter det: "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende»".

Dermed blir det selvfølgelig grader av skjønn på hva som er "tilstrekkelig".

På frontruta praktiserer politiet en regel på at du skal skrape det området som vindusviskerne dekker.

Og det er altså ikke bare is som må bort. Snøen skal også kostes bort, og du må sørge for at dugg ikke hindrer utsikten.

Det kan særlig være et problem når det er mye inn og ut av bilen med snø på sko og klær. Det blir fuktig inne i kupeen, og lett at det dugger mye, særlig i starten av kjøreturene.


Skrekkeksempel: Klarer du å se politimannen gjennom ruta?