Porsche-arbeiderne får over 60.000 kroner i bonus

Det lønner seg å jobbe for et bilmerke som går bra!

Porsche går så det griner   og det får også de ansatte nye godt av. I fjor ble det rekordbonus. (Foto: Scanix/Porsche)
Porsche går så det griner og det får også de ansatte nye godt av. I fjor ble det rekordbonus. (Foto: Scanix/Porsche)

Finanskrisen har rammet verdens bilprodusenter veldig forskjellig.

Mange av de folkelige merkene sliter tungt. I Europa gjelder det særlig produsentene i sør, men også merker som Opel og Ford har røde tall og har tapt store penger de siste årene.

Tatt markedsandeler

I motsatt ende går det historisk bra for en rekke av premiummerkene.

Det kan synes som om deres kundegrupper har kommet seg relativt ubekymret gjennom de tøffe økonomiske tidene.

Samtidig har også flere av premiummerkene opprettholdt investeringer og produktutvikling, og på den måten tatt nye markedsandeler.

Porsche 911 til 200.000 kroner – klart det er mulig!

Beste i historien

En av dem som virkelig har gjort det bra de siste årene, er Porsche. De har tatt steget fra å være rendyrket sportsbilprodusent, til å ha et mye bredere produktutvalg.

SUV-en Cayenne var først ute, så fulgte den sporty familiebilen Panamera – og nå har de akkurat lansert kompakt-SUV-en Macan.

Fjoråret ble da også det beste i Porsches historie. De har aldri solgt flere biler og de har heller ikke noen gang tjent mer penger.

Ute på tur: Se hva vi oppdaget på ferjekaia

Alle får

Med Macan på vei inn i 2014, ligger det an til at rekorden blir slått igjen i år. Men først kan alle de 15.000 ansatte i Porsche glede seg over en skikkelig bonus.

Justert etter arbeidstid og ansiennitet i firmaet, ligger bonusutbetalingen på i overkant av 60.000 kroner – til hver eneste Porsche-ansatt.

Her gjøres det ingen forskjeller mellom ulike avdelinger. Både de som jobber i produksjonen, administrasjonen og ingeniører/utviklere får det samme.

Vokst mye

Etter at Porsche ble en del av VW-konsernet, fryktet mange internt at noe av særpreget og den spesielle Porsche-kulturen i selskapet skulle bli skadelidende.

For Porsche blir den store bonusutbetalingen ansett som en viktig signaleffekt. Selskapet har vokst mye de siste årene og legger opp til fortsatt stor vekst.

Da blir det viktig å ta vare på tradisjoner for høy effektivitet og fleksibilitet – som fort kan havne i bakgrunnen når man går fra å være nisjeprodusent til å bli en betydelig bilprodusent.

911: Dette er bilen drømmedama skulle hatt

Macan er den store nyheten fra Porsche i 2014. Dette er en kompakt SUV og det er ventet at den blir soleklar bestselger fra merket de kommende årene.
Macan er den store nyheten fra Porsche i 2014. Dette er en kompakt SUV og det er ventet at den blir soleklar bestselger fra merket de kommende årene.

Slik så Porschen ut da han kom på jobb