Pass deg – forbikjøring er livsfarlig!

Man sparte ikke på kruttet i opplysningsfilmene på 60-tallet. Se video!

Man sparte ikke på de dramatiske virkemidlene når man laget folkeopplysningsfilmer om trafikk før i tiden. I dag er filmene like aktuelle   og enda mer interessante takket være bilene og stedene som de viser. (Foto: Youtube.com)
Man sparte ikke på de dramatiske virkemidlene når man laget folkeopplysningsfilmer om trafikk før i tiden. I dag er filmene like aktuelle og enda mer interessante takket være bilene og stedene som de viser. (Foto: Youtube.com)

Mens diskusjonen om helseadvarsler på og synlig plassering av tobakkvarer når nye høyder, kan det være interessant å merke seg at vi nordmenn aldri har vært spesielt beskjedne med virkemidlene i det godes tjeneste.

Ikke minst gjelder dette trafikken og dens utfordringer.

Har noen av bilene overlevd?

I videovinduet under kan du se en flere minutter lang og meget dramatisk fortelling om de mange farene ved forbikjøring. En fortelling som ikke kunne blitt særlig mer skremmende selv med dagens digitale filmtriks.

Og den hadde sikkert ikke blitt mer interessant, heller. For i tillegg til det alvorlige og evig aktuelle temaet, er det bilene og trafikkbildet som virkelig fengsler oss i denne filmen.

Les også: Snart kommer dekkene som skifter mønster vår og høst

Selv det som den gang var litt slitne bruksbiler ville vært klassikere i dag – og det er alltid interessant å fundere på om noen av bilene i filmen har overlevd, og fremdeles er på veien.

Del med Facebook-vennene dine!

Kjenner du deg igjen?

Omgivelsene er også spennende. De fleste bilene har Oslo-skilter, og opptakene er nok gjort på en eller annen utkant av byen – som i dag, for alt vi vet, kan være tettbebygd som bare det.

Selv det å kjøre i kø ser ut til å ha vært mye hyggeligere på 60-tallet enn i dag. Og så ser veiene mye rettere  og asfalten mye bedre ut...
Selv det å kjøre i kø ser ut til å ha vært mye hyggeligere på 60-tallet enn i dag. Og så ser veiene mye rettere og asfalten mye bedre ut...

I et veikryss mener vi at vi ser et veiskilt med stedsnavnet ”Brandstad” på toppen – kanskje er det noen av Broom-leserne som kjenner seg igjen?

Se også: Fyllekjøring er også livsfarlig - det viser denne videoen

Vist på kino?

Den blendende flotte Mercedes 220´en får en tilsynelatende dramatisk sorti. At den plutselig har annet skiltnummer og mangler hvitsiden på dekkene etter smellen bekrefter vel mistanken om at filmbudsjettet ikke var det aller største – men likevel er dette stor underholdning for dagens veteranentusiaster.

Selv kameravinkelen antyder på mesterlig vis at
Selv kameravinkelen antyder på mesterlig vis at

Finn Carlsby er kreditert for manus og regi, og Pallas Film har produsert den. Ingen av navnene fører til gode treff på Google, men vi utgår frå at slike folkeopplysningsfilmer har vært vist i forbindelse med kinofilmer den gang.

Del med Facebook-vennene dine!

Hadde det fremdeles vært slik hadde vi kanskje gått oftere på kino...

Klikk i videovinduet under - og vær klar over at det går noen sekunder før filmen starter. Vet du noe mer om denne filmen, så fortell det gjerne i kommentarfeltet under!

http://www.youtube.com/watch?v=KYDu0LR8rUo

Les også: Kamera på dashboardet - nå kommer det til Norge også