Oblater: Nå kan du trygt fjerne disse

Fikk du med deg at ordningen ble avsluttet?

Oblatene ble pensjonert i fjor   og nå er det bare å fjerne det siste som kom hvis du ønsker det.
Oblatene ble pensjonert i fjor og nå er det bare å fjerne det siste som kom hvis du ønsker det.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo! Synes jeg ser stadig flere biler som kjører rundt uten oblater på skiltene sine, særlig nesten helt nye biler.

Betyr det at vi andre også kan ta bort disse? Vet ikke om det har kommet noen nye regler her som jeg ikke har fulgt med på, eller om det ikke er så strengt lenger?

Benny svarer:

Du kan trygt ta bort oblatene dine - hvis du vil. Ordningen med oblater ble nemlig avsluttet i fjor. 2012 var det første året siden 1993 at vi ikke fikk oblater tilsendt i posten.

Denne ordningen ble laget for at det skulle være godt synlig hvem som hadde orden i sysakene sine - og hvem som ikke hadde alt på stell med bilen.

For å få oblat måtte man ha fått utført gyldig periodisk kontroll (det vi gjerne kaller EU-kontroll). Årsavgiften måtte være betalt og bilen måtte ha forsikring. Hvis noe av dette manglet, kom det heller ikke noe oblat. Og ute på veiene var det enkelt for politiet og vegvesen å vinke inn de som manglet oblat når de utførte kontroller.

Nå har imidlertid Statens vegvesen utviklet og tatt i bruk nye og mindre ressurskrevende kontrollmetoder for å luke ut kjøretøy. Disse metodene var ikke tilgjengelig da oblatordningen ble innført i 1993.

LES OGSÅ: Selvgjort oblat var ikke så veldig velgjort ...

Tidlig ute

Ved hjelp av foto- og datateknikk vil Statens vegvesen raskt kunne kontrollere om et kjøretøy har nødvendig godkjenning. Kontrollsystemet er mobilt og kan enkelt installeres i deres kjøretøyer.

Det er ikke så lenge siden jeg kjørte forbi en slik kontroll selv. Først et kamera som sender bildene lynraskt til et dataregister. Så får kontrollposten litt lenger fram beskjed om hvem som bør stoppes. Der sto det mange biler som akkurat hadde fått klippet skiltene sine - det kan ikke være noen hyggelig opplevelse, akkurat!

Her som så ofte ellers gjelder det å følge med og være sikker på at man har orden på tingene.

For en bilnerd som meg var det litt interessant å følge med på hvem som først begynte å plukke av oblatene på skiltene sine. Her var det helt klart en sammenheng med hva slags bil man kjører.

Det var i alle fall mange flere biler med litt entusiastfaktor som plutselig hadde "rene" skilter - kontra mer hverdagslige og alminnelige biler. Veldig mange av dem kjører fortsatt rundt med oblatet på plass.

VIDEO: Utrolig - han ser ikke bilen!

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:




LES OGSÅ: Denne bilen er åtte ganger Norgesmester