Ny rekord for bilproduksjonen

Og Norge topper i en av kategoriene.

Bilproduksjonen i verden vokser kraftig, og Kina fører an. Dette bildet er fra Fords fabrikk i  Chongqing, Kina. (Foto: Scanpix)
Bilproduksjonen i verden vokser kraftig, og Kina fører an. Dette bildet er fra Fords fabrikk i Chongqing, Kina. (Foto: Scanpix)

Det produseres stadig flere biler på verdensbasis.

Tall fra analyseselskapet IHS Automotive viser at den samlede produksjonen i 2013 endte på 66,7 millioner personbiler – en god økning fra 2012, da antallet endte på 62,6 millioner.

Hjemmemarkedet eksplodert

Det er ikke overraskende Kina som virkelig er lokomotivet på dette området.

Etter hvert som stadig flere kinesere har blitt løftet ut av fattigdom og opp i den hurtig voksende middelklassen, har etterspørsel og salg på hjemmemarkedet nærmest eksplodert. Samtidig begynner kineserne også å få fart på eksporten av biler til utlandet.

Kinabiler: Kanskje er en av disse din neste bil?

Fire land dominerer

I fjor ble det bygget 18,2 millioner biler i Kina, det er nesten like mye som hos de tradisjonelle bil-stormaktene USA og Japan til sammen.

Fire land dominerer bilproduksjonen på verdensbasis. Kina, USA, Japan og Tyskland står for 52 prosent av alt som bygges av personbiler.

... men verdensmestere i bilproduksjon blir de aldri!

Ikke tatt av

IHS har også sett på produksjonen i flere nisjer, blant dem elbiler.

For noen år tilbake var det ventet at elbil-salget skulle ta av for fullt etter hvert som flere bilprodusenter kom med elektriske modeller. Slik har det imidlertid ikke gått – og det er særlig på de store markedene elbilene sliter med å slå gjennom.


Norge leder an

I 2013 ble det produsert bare 113.000 elbiler i hele verden, IHS sine beregninger sier at det var 180.000 elbiler totalt ute på veiene ved utgangen av 2012. Dette utgjør bare 0,02 prosent av den samlede bilparken.

Ikke overraskende er elbilene kraftig overrepresentert i Norge. Med 200 elbiler per 100.000 innbyggere er vi det landet i verden med klart flest elbiler i forhold til innbyggertall.


Les elbil-testen: Nå skjønner vi suksessen!


En amerikansk luksusbil er Norges mest solgte i september - sensasjonsbilen Tesla Model S tar innersvingen på alle konkurrentene.
En amerikansk luksusbil er Norges mest solgte i september - sensasjonsbilen Tesla Model S tar innersvingen på alle konkurrentene.


LES OGSÅ: Elbil-eventyret tar av i Norge