Navigasjon: Noen ganger stemmer ikke terrenget med kartet

Men hvordan får man egentlig oppgradert anlegget sitt?

Dette er litt enklere enn den gamle kartboka, men oppdateringer er dyrt.  (Foto: Toyota)
Dette er litt enklere enn den gamle kartboka, men oppdateringer er dyrt. (Foto: Toyota)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Vi har vårt første bil med innebygget navigasjon og synes det er kjekt å ha. Det jeg har merket er at det er ganske mange veier som faktisk ikke er inne i systemet. Ofte kjører vi « i løse lufta» på kartet, fordi veiene er ganske ny.

Bilen er noen år gammel og kartet som ligger inne er tydeligvis ikke siste nytt det heller. Jeg trodde det kanskje var noen slags automatisk oppdatering av dette, men det må i så fall være slått av.

Benny svarer:

Hei du!

Ja, det er nok flere enn deg som sliter litt med dette. Det er jo slik at veier og tunneler stadig bygges – om enn ikke akkurat i rakettfart – i dette landet. Og det altså fort nok til at et noe tilårskommet navigasjonsanlegg ikke har fått med seg endringene.

Det er grunnen til at man av og til er helt på jordet – i alle fall på GPS-en.

På litt eldre biler ligger kartene på CD-er eller DVD-plater som man må kjøpe for å få oppdatert..

Min erfaring er at de CD-baserte løsningene er billigst å oppdatere.

Ikke alle fabrikanter er like flinke til å kunne tilby oppdateringer og man må faktisk kjøre rundt med gamle versjoner – enten man vil eller ei.

Om bilfabrikanten tilbyr dette, så er ofte en forholdsvis dyr affære, dessverre. Vi snakker fort om priser på fra 1500 og opptil 4000 kroner. Da kommer momsen i tillegg.

Dyrt nok til at mange dropper oppdateringen.

Litt rart at det er slik forresten. På de populære portable GPS-ene som mange har, får du nye kart for bare noen få hundrelapper.

Hva som ligger til grunn for dette tør jeg ikke helt si. Kanskje er det tekniske utfordringer som ligger bak, eller kanskje er bilprodusentenes grådighet på ettermarkedstjenester. Eller en slags kombinasjon av disse to.

På mange nyere bilmodeller kan GPS-en oppdateres via nett. Smart måte å få oppdatert informasjon om nye fotobokser, veier, rundkjøringer etc.

Jeg må også si at utviklingen har gått rasende fort. Mye har skjedd siden de første anleggene kom. De nye – slik som på bildet over – som viser bilder av terrenget / landskapet der du faktisk er i – er unektelig litt enklere å følge enn de første som kom hvor det var en rød pil på en blå strek ...

Ellers har jeg også merket meg at yngre generasjoner heller bruker sin smarttelefon med GPS enn bilens integrerte navigasjonssystem.

Håper dette var litt oppklarende.

God sommer – håper du finner veien!

Les også: Slik unngår du fotoboks-bot


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Flerbruksbil til minipris


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: