Nå starter UP juleinnspurten

Alt tilgjengelig mannskap er ute denne uken.

Da 18 åringen ble tatt i kontroll, etter bare 14 dager med sertifikatet, ble det en skikkelig nedtur. Det endte med 12 prikker   og farvel til førerkortet. Illustrasjonsfoto. (Foto: UP)
Da 18 åringen ble tatt i kontroll, etter bare 14 dager med sertifikatet, ble det en skikkelig nedtur. Det endte med 12 prikker og farvel til førerkortet. Illustrasjonsfoto. (Foto: UP)

Julestria handler ikke bare om å kjøpe julegaver og komme i mål med alt som skal ordnes før jul.

Dette er også høysesong for julebord og andre festlige lag - og dessverrre også en periode der mange som ikke burde satt seg bak rattet gjør nettopp det.

15.000 ble tatt

"Dagen derpå"-promille er ikke noe ukjent fenomen. Og selv om det hvert år advares mot det, er det mange som likevel tar sjansen.

Denne uken vil politiet i Norge, og over hele Europa, ha mange trafikkontroller særlig rettet mot sjåfører som kjører i ruspåvirket tilstand. I en lignende aksjon i sommer stoppet politiet i Europa 15.000 førere som kjørte i alkoholpåvirket tilstand, og nesten 2.000 som var påvirket av narkotiske stoffer.

Det skriver Utrykningspolitiet (UP) på sin Facebook-side.

LES OGSÅ: Politiet med nytt våpen mot promillekjørere

Ikke kjøre for tidlig

- Rus er en av hovedårsakene til de alvorligste ulykkene, og det er viktig at politiet får stoppet de som utsetter seg selv eller andre ved å kjøre med rus i kroppen.

- I disse julebordstider er det mange som lar bilen stå til og fra julebordene. Det er også viktig å huske på at man ikke begynner å kjøre for tidlig dagen derpå. Er du i tvil er det bedre å la bilen stå noen timer ekstra, oppfordrer UP-sjef Runar Karlsen.

- UP er ute med alt tilgjengelig mannskaper i denne uken, legger han til.

Grensen ble satt ned

Promillegrensen i Norge ble for noen år siden satt ned fra 0.5 til 0,2. Promille på mellom 0,2 og 0,5 gir ca en måndslønn i bot - samtidig som førerkortet blir inndratt for maks ett år.

Promille over 0,5 betyr bot på halvannen månedslønn, dessuten fengsel (betinget eller ubetinget) og inndragelse av førerkortet i minst ett år.

Det er ikke fleip: Løp ved siden av bilen - dømt for fyllekjøring