Mercedes A-klasse: Den store vinneren i bilmarkedet

Fosser fram i et sterkt marked. Se alle vinnere og tapere:

Nye A klasse har blitt en stor suksess for Mercedes   og har suverent størst vekst blant bilene på topp 20 så langt i år.
Nye A klasse har blitt en stor suksess for Mercedes og har suverent størst vekst blant bilene på topp 20 så langt i år.

Nybilsalget i Norge er fortsatt på rekordnivå. Fjoråret var det beste på 26 år – og volumet er opp med ytterligere 2,4 prosent så langt i år. Det viser salgsstatistikken for mai som akkurat er lagt fram.

Men noen nøyer seg ikke bare med å øke litt. Blant bilmodellene er det noen som øker voldsomt – og mest av alt gjelder det Mercedes A-klasse.

Blitt en knallsuksess

Tredje generasjon A-klasse har nemlig blitt en knallsuksess. Her gikk Mercedes bort fra den høyreiste konstruksjonen som preget de to første utgavene av A-klasse.

Dagens modell er en langt mer konvensjonell bil, utviklet for å gå rett i strupen på modeller som Audi A3, VW Golf og BMW 1-serie. Og det har den virkelig klart.

LES OGSÅ: Vi testet rimeligste modell – og ble imponert

Fra 50 til 1113

Så langt i år kan A-klasse notere seg for en salgsøkning på 2126 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Mercedes har solgt og levert 1113 A-klasser fra årsskiftet til utgangen av mai 2013. Samme periode i fjor var tallet 50!

Mer om A-klasse: Folkets nye luksus-favoritt

Inne på topp 10

Dette sikrer A-klasse 13. plassen på statistikken over de mest solgte personbilene i Norge. Og suksessen med denne modellen gir også Mercedes et kraftig løft på merkestatistikken.

Der holder de nå åttendeplassen, rett bak BMW. Mercedes har en salgsøkning på 23,5 prosent så langt i år.

Nye kunder

– A-klasse har klart det Mercedes håpet da de utviklet den: Nemlig å hente helt nye kunder til merket. Broom vet at Mercedes har en helt annen produktmiks på bilene som blir byttet inn av dem som kjøper A-klasse – kontra de som velger andre Mercedes-modeller.

– Mercedes har jo kanskje en litt konservativ image og har absolutt ikke vært manges førstevalg i denne klassen. Nå har det snudd – og det er all grunn til å tro at det vil fortsette. Bilen er bra, prisene er gunstige – og snart kommer også A-klasse med firehjulstrekk. Det blir også spennende, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

LES OGSÅ: Mercedes har aldri solgt flere biler

Nye Mercedes A-klasse har fått mye skryt for interiørdesignet også - dette er både sporty og elegant.
Nye Mercedes A-klasse har fått mye skryt for interiørdesignet også - dette er både sporty og elegant.

LES OGSÅ: Kåret til verdens vakreste bil

Bare et hvileskjær?

Blant de øvrige modellene inne på topp 20 er det en annen som også utmerker seg med kjempevekst – nemlig Mazda CX-5.

Mazdas kompakt-SUV har startet året utrolig bra og ligger på andreplass på salgsstatistikken, med pluss 723,6 prosent. I mai bremser det imidlertid litt for Mazdaen – det blir spennende å se om det bare er et hvileskjær, eller om det store rushet nå begynner å gi seg.

SUV-suksess

To andre SUV-er med fine plusstall er Mitsubishi Outlander og Honda CR-V. Begge har kommet i nye utgaver – og begge gasser skikkelig på nå.

Outlander er akkurat nå Norges femte mest solgte bil, med en økning på 263,6 prosent. CR-V ligger på et lavere nivå og holder 17. plassen – men med en økning på hele 310.5 prosent.

Liten prisbombe – les testen av Outlander her

Suveren Golf

Da blir økningen til elbilen Nissan Leaf nesten litt beskjeden i forhold, men den er likevel imponerende sterk: Pluss 82,6 prosent.

Så tar vi også med at Toyota Auris har en veldig bra start på året med ny modell. Den øker 54 prosent og holder nå tredjeplassen, rett bak Mazda CX-5.

Ingen av dem later forresten til å ha muligheter mot suverene VW Golf på førsteplass. Den øker videre fra et høyt nivå, pluss 25,3 prosent så langt i år.

Noen faller

Hva med de som har minustall? Verst for bilene på topp 20 går det med Toyota Avensis. Bilen begynner å bli gammel og det merkes på salget, Avensis faller med 39,7 prosent så langt i år.

Gammel er også Volvo V70, her det minus 29,4 prosent. Etter et veldig bra fjorår rygger også VW Tiguan tilbake nå, minus 27,5 prosent. Her merkes det nok at det har kommet mange nye og tøffe konkurrenter det siste året.

LES OGSÅ: Går unna som varmt hvetebrød i bruktmarkedet

Tallene for mai - og så langt i år:

tabell-mai
tabell-mai

Alle tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

SUV-DUELL: Nye Ford Kuga møter VW Tiguan