Marco har hatt med passasjer 511 ganger

Mobil-app gjør jobbreisen enklere

Marco Amengual og Jens Granmar kjører sammen til og fra jobben  (Foto: Anders Kjølen, Ba.no / ANB)
Marco Amengual og Jens Granmar kjører sammen til og fra jobben (Foto: Anders Kjølen, Ba.no / ANB)

Han troner på toppen av listen over brukere av samkjøringsappen «Carma» i Bergen. Til sammen har han kjørt 128 kilometer med en passasjer som har kontaktet han via nettstedet. Det skriver ba.no

Et eventyr

I den siste tiden har det vært Jens Granmar som har holdt Marco med selskap til og fra jobben. Begge bor i Fyllingsdalen, og arbeider på Kokstad.

– Helt konge! Jeg gjør det først og fremst for å spare tid. Jeg har ikke lappen, og bussen tar veldig lang tid. Men når jeg har fått førerkort kommer jeg nok fortsatt til å bruke appen, sier Jens Granmar.

Det er fredag ettermiddag, og ute på hovedveien står bilene i kø. Marco og Jens plukker opp smarttelefonene, og finner hverandre inne på appen.

Bakgrunn: Digitaliserer rushtrafikken

To pling og et push-varsel senere har den registrert at Jens sitter på med Marco. Appen tar tiden og måler avstanden.

– På sikt er håpet at bilkøene reduseres, som igjen vil gi en miljøgevinst. Det er litt som å tro på et eventyr, men hver eneste minste innsats hjelper, sier Marco Amengual, som til daglig jobber som HR-rådgiver på Hansa Borg Bryggerier.

I etterkant av turen kan sjåfør og passasjer legge inn kommentarer om hverandre på nettsiden, samt gi et hverandre stjerner.

Ingen pirat

– Om morgenen sier jeg egentlig ikke så mye til Jens. Det er jeg er alt for trøtt til. Neida, vi snakker stort sett om hverdagslige ting, sier Marco Amengual lattermild (Foto: Anders Kjølen, ba.no / ANB)
– Om morgenen sier jeg egentlig ikke så mye til Jens. Det er jeg er alt for trøtt til. Neida, vi snakker stort sett om hverdagslige ting, sier Marco Amengual lattermild (Foto: Anders Kjølen, ba.no / ANB)

På Kokstad og andre steder i Bergen er det rundt ti bedrifter som i flere år har vært med på å teste ut «Carma». Hansa Borg Bryggerier er en av dem. Det er likevel åpent for alle å bruke appen, og i Bergen er det nå 1300 «drivers» eller «riders».

– Dessverre er interessen for samkjøring i vår bedrift generelt litt laber. Gode parkeringsmuligheter er nok noe av grunnen, men det er det ikke alle bedrifter som har. Der vil parkering bli et problem etter hvert, sier HR-rådgiveren.

Ifølge beregninger gjort av Statens vegvesen vil tilflyttere gjøre at trafikken i Bergen øker med 40 prosent i løpet av de neste 20 årene.

Per dags dato er det gratis å bruke appen, men når testperioden er over vil det komme til å koste litt penger.

– Jeg har likevel fått pengene mine som sjåfør direkte fra selskapet. Akkurat nå har jeg rundt 4000 kroner på «Carma-kontoen» som jeg har fått for de 511 turene mine med passasjer de siste tre årene, sier Marco Amengual.

Samkjøring i bil blir ikke sett på som pirattaxivirksomhet, ifølge hentmeg.no.

Kostnaden vil bli mer en symbolsk sum, og en liten del av pengene vil gå til å drifte nettstedet.

Psykologi

Prosjektet «Spontan samkjøring» i regi av Bergen kommune, fylkeskommunen og Statens vegvesen startet opp i 2011, og skal fullføres i løpet av 2014.

Appene «HentMEG» og «Carma» er en del av dette prosjektet.

– Vi har teknologien, men ikke psykologien til å få dette til. Den politiske viljen er der. Nå gjenstår det bare at folk faktisk begynner å tenke på at man bør kjøre sammen, sier prosjektleder Arild Eggen i Statens vegvesen.

Han ser for seg at de ulike appene skal kunne operere ut ifra en felles database, slik at brukerne kan finne hverandre på tvers av dem. Samtidig må også kollektivtransport og taxi bli en del av det hele.

Kristian F.L. Amlie er selverklært samkjøringsentusiast, og «Carma-ambassadør» i Bergen.

Våren 2010 lette han verden rundt etter en carpool-app som kunne brukes i Bergen.

– Jeg er på et oppdrag. Bergen skal bli den beste byen i verden på samkjøring! Vi kan minske bilkøer, spare tid og penger. Ikke minst kan vi spare miljøet, skriver Amlie i en e-post.

Nå skal Haukeland universitetssjukehus begynne å introdusere appen for sine ansatte. Med rundt 12.000 av dem er potensialet stort ifølge Amlie.


Flere bil og motorsaker fra ba.no finner du her:


Les også: Nå kan du gjøre gode kjøp på toppløs sommerbil