Lincoln Navigator: En ren Lotto-gevinst - for statskassen

Dette er et sjeldent syn i Norge

Lincoln Navigator er en amerikansk SUV i størrelse XXL. På grunn av det norske avgiftsnivået er ikke dette en modell vi har mange av i Norge.
Lincoln Navigator er en amerikansk SUV i størrelse XXL. På grunn av det norske avgiftsnivået er ikke dette en modell vi har mange av i Norge.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny!

Var ute og kjørte i går og passerte denne, et temmelig sjeldent syn vil jeg tro. En Lincoln Navigator, på amerikanske skilter.

Jeg tok et kjapt bilde med mobilen som jeg sender til dere, beklager at det ikke ble så bra, men kunne ikke stoppe lenge. Vet du om det kan være mange av denne i Norge? Hilsen Roger.

Benny svarer:

Hei Roger! Så kult at du tok bilde, det setter vi stor pris på! Og til alle andre som kommer over noe interessant:

Send inn til redaksjonen@broom.no!

Lincoln Navigator er en SUV av den ekte, amerikanske sorten. En diger koloss av en bil, laget for de store highwayene. Det har kommet noen av denne biltypen til Norge, men Lincoln har vært litt i bakleksa i forhold til de andre amerikanske merkene. Den viktigste grunnen er nok at ingen har tatt seg bryet å satse på noen organisert import av bilene hit.

Det store "problemet" her er avgiftene. Digre, tunge og bensinslukende biler er jo som en Lotto-gevinst for statskassen når de skal gjennom det norske avgiftssystemet. Det blir fryktelig mye avgift, og det blir også fort noen usedvanlig kostbare besøk på bensinstasjonen. Det har riktignok mange eiere av denne biltypen gjort noe med, ved å bygge dem om til gass.

Sjeldent syn - her er en Lincoln Navigator i Norge, på amerikanske skilter.
Sjeldent syn - her er en Lincoln Navigator i Norge, på amerikanske skilter.

LES OGSÅ: De må kvitte seg med 245.853 pickuper

Håndfull på norske skilter

Lincoln er som du kanskje vet Fords "luksusmerke" i USA, jeg setter luksus i anførsel, fordi det kanskje er å ta litt hardt i. Vi snakker ikke akkurat Mercedes eller BMW her. Men bilene skal i alle fall være litt mer eksklusive og påkostede enn Ford-versjonene – selv om Ford har slitt med å skille Lincoln nok ut fra opphavet.

Navigator har veldig mye til felles med Ford Expedition, selv om det er noen visuelle forskjeller både utenpå og inni. Størrelsen er som sagt voksen: Vi snakker over fem meter lang og plass til sju eller åtte.

Jeg har kjørt noen biler i denne klassen etter hvert, og på fin landevei er de ofte en drøm å kjøre. Problemer kommer i trange bygater og ikke minst i parkeringshus. Der kan det være et rent mareritt å buksere dem.

Vanlige norske parkeringsplasser er også helt klart ikke laget for biler som dette.

Jeg har sans for mangfold i bilparken, og gleder meg over at det skal gå en liten håndfull Lincoln Navigator på norske skilter, nøyaktig antall vet jeg dessverre ikke. Og så håper jeg eieren av den bilen du har tatt bilde av ikke får seg et altfor stort sjokk hvis han eller hun vurderer å ta den inn til Norge!

LES OGSÅ: Er dette verdens beste SUV – eller?

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slik svindles det med bilforsikringen

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: