Kinesere klare for å by på Volvo

Kinesiske Geely ønsker å ta over Volvo 100 prosent.

volvo_crop (Foto: AFP/SCANPIX)
volvo_crop (Foto: AFP/SCANPIX)

Ford har lenge annonsert at Volvo er til salgs - og nesten like lenge har det vært kjent at det er stor interesse fra Kina.

De kinesiske bilprodusentene er på full fart framover og mange har planer om å sørge for ytterligere vekst gjennom oppkjøp. Og da er Volvo en svært interessant kandidat.

100 prosent

Geely Automotive har lenge vært koblet til Volvo og nå forteller Geely-sjef Gui Shengyue for første gang at de ønsker å by på Volvo.

Kina-penger kan også være på vei inn i Saab - klikk her:

Til nyhetsbyrået Reuters sier han at Geely er interessert og at de i så fall ønsker å ta over Volvo 100 prosent. En mindre eierandel skal ikke være aktuelt.

Finansiering

Geely er ikke blant Kinas største bilprodusenter, men de er absolutt blant de mest ambisiøse.

De siste årene har de rullet ut den ene bilmodellen etter den andre - og bare de neste 18 måndene skal de lansere ni nye biler.

De backes også av den kinesiske staten, så hvis de ønsker å gi videre med budet på Volvo, er finansiering neppe noe problem.

Ny modell annen hver dag - les mer her:

Skrekk-scenario

Internt i Volvo blir imidlertid ikke dette godt mottatt. Der er det et skrekk-scenario for mange å få kinesiske eiere, som ikke har noe forhold til Volvos merkevare og kjerneverdier.

Frykten er først og fremst at kineserne bare er ute etter Volvo-logoen og den tekniske kunnskapen Volvo besitter.

Derfor har det lenge blitt jobbet med en alternativ vei, der investorer og arbeidere går sammen om en løsning som gjør at Volvo forblir svensk. Men dette er ikke enkelt. Bilproduksjon er kostnadskrevende, og det er vanskelig å stå helt på egne bein som en liten aktør.