I noen land svir det virkelig å bryte fartsgrensen

Bøtene for samme forseelse kan variere fra 606 til 22.710 kroner.

Det å bli tatt i kontroll i Norge er dyrt nok   men det kan bli mye dyrere i utlandet. Noen steder er det imidlertid mye billigere også   vi gir deg oversikten.
Det å bli tatt i kontroll i Norge er dyrt nok men det kan bli mye dyrere i utlandet. Noen steder er det imidlertid mye billigere også vi gir deg oversikten.

Det er ikke så lenge til sommerferien er her. Mange har da planer om å ta seg en velfortjent bilferie til utlandet. Fordelen med å dra utenlands er at det meste er billigere enn her hjemme. Mat, drikke, klær og drivstoff er noe av det vi sparer på å handle utenfor den norske landegrensa.

Men, det er enkelte ting som fort kan gi deg en lite hyggelig overraskelse. For eksempel bøter. Det er nemlig stor variasjon på hvilke satser som gjelder – både med tanke på fart og promille.

Det viser en oversikt utarbeidet av Tysklands svar på NAF – nemlig ADAC. De har hentet inn informasjon fra de fleste landene i Europa.

Del med dine Facebook-venner

LES OGSÅ: Turister slipper fotoboksbøter

Store forskjeller

Vi skynder oss å påpeke at du selvsagt ikke bør bryte fartsgrensa noe sted – og ikke fordi det koster deg penger, men fordi det kan være farlig for deg og dine medtrafikanter. Men skulle det av en eller annen grunn skje at du kjører fortere enn tillatt hastighet, er det greit å vite hva som venter deg om lovens lange arm er på pletten.

Ta Polen for eksempel. Om du skulle ta turen dit, og helt uforvarende dundre 50 km/t over fartsgrensa og bli stoppet av politiet, får du en bot på relativt overkommelige 757 kroner. I Tyrkia slipper du enda billigere unna – rundt 600 kroner må du punge ut med der for samme forseelse.

LES OGSÅ: Hvor mye straff får jeg for å sage ned en fotoboks?

Britene tillater litt promille

Men, skulle du befinne deg i Storbritannia, et yndet feriested for nordmenn, så kan du risikere å få en bot på nesten 23.000 kroner i fanget! Det var den ferieturen, for å si det sånn.

Om britene er strenge med fartsgrensene, er de langt mer overbærende med promillegrensen. Her kan du lovlig kjøre bil med inntil 0,8 i promille.

Ingen andre land i Europa er like romslige på dette som de øltørste britene. I Tsjekkia og Ungarn tolereres det for eksempel ingen promille i det hele tatt.

SE VIDEO: Dette er en POSITIV måte å kontrollere farten på!

Skyhøye bøter

Det er for øvrig verdt å nevne at selv om grensa for hvor mye promille du kan ha mens du kjører bil er høyere i Storbritannia enn andre land, er straffen for å bryte denne svært kostbar.

Mens grekerne serverer en regning på like i overkant av 600 kroner for å kjøre med promille, kan du i Storbritannia få opptil 44.000 kroner!

I Østerrike er en også hissige på å skrive voksne bøter. 50 km/t over fartsgrensen kan ende opp med at du sitter med en bot på over 16.000 kroner.

Tjener du bra blir du ekstra hardt straffet i land som Sverige, Finland og Montenegro – der bøtene beregnes fra inntekten din. Og norske lønninger er høye sammenlignet med utlandet – så her gjelder det å være litt forsiktig.

LES OGSÅ. Det blinker – men ikke sikkert du får bot

Slipper ikke unna

På et område er imidlertid Norge i særklasse – og det er på mindre fartsovertredelser. Avhengig av fartsgrensen på stedet, kan for eksempel 20 km/t over fartsgrensa straffes med en bot på mellom 3.600-4.200 kroner. Mens de fleste andre nøyer seg med noen hundrelapper.

Latvia er imidlertid snillest i klassen på mindre overtredelser – 5 Euro er alt de skal ha av deg for en slik fartsovertredelse!

Og tro ikke at du slipper unna bøtene selv om du er i utlandet. Det finnes flere eksempler på at myndighetene legger sjelen sin i å få inn pengene de skal ha.

Så da er det bare å planlegge bilferien, kjøre forsiktig og nyte turen.

Tabeller over bøtesatsene i Norge:

Bøtesatser
Bøtesatser

Tabeller over bøtesatsene i Europa: Klikk her

LES OGSÅ: UP forfølges på Facebook