Gravde ned bilen - i hagen

32-åringen meldte bilen stjålet, to år senere fikk lensmannen et tips ...

32 åringen meldte bilen sin stjålet og forikringsselskapet punget ut med over 100.000 kroner i erstatning da den ikke ble funnet. Men etter to år fikk lensmannskontoret et tips ...Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
32 åringen meldte bilen sin stjålet og forikringsselskapet punget ut med over 100.000 kroner i erstatning da den ikke ble funnet. Men etter to år fikk lensmannskontoret et tips ...Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Nå er en 32-åring fra Nedre Romerike og en 23-åring fra Øvre Romerike dømt for bedrageri, etter å ha tatt begrepet forsikringssvindel til nye dybder:

«I skademelding av 1. juli 2010 til forsikringsselskapet opplyste han (bileieren, journ.anm.) at personbil med kjennemerke XX var stjålet. Han fortiet at han i samarbeid med N.N. hadde påført bilen skader slik at det skulle framstå som om den var stjålet og at N.N. tok vare på bilen inntil han grov den ned i egen hage», heter det i den ferske dommen fra Øvre Romerike tingrett.

Brukte traktorgraver

Historien starter med at 32-åringen møtte opp på det lokale lensmannskontoret for å melde bilen sin stjålet. Mannen forklarte, ifølge dommen, at bilen ble borte under en fisketur dagen før. Deretter varslet han forsikringsselskapet sitt, som utbetalte 102.628 kroner til banken som hadde pant i bilen, skriver Romerikes Blad.

Drøyt to år senere mottok samme lensmannskontor tips om at en bil skulle være nedgravd på en privatadresse på Romerike. En patrulje rykket ut og iverksatte graving i hagen bak en garasje.

De gravde, og de fant.


Oppfattet som ruspåvirket

Mens politiet var på stedet og gravde, dukket 23-åringen opp. Han var bosatt på adressen.

Ifølge dommen fortalte mannen uoppfordret til politiet at det var han som hadde gravd ned bilen, etter å ha solgt deler fra den, og at bilen tilhørte en bekjent – nemlig 32-åringen.

Etter det RB forstår skal 23-åringen ha brukt blant annet en traktor med graveredskap på for å få bilen ned i jorda.

Politibetjentene oppfattet mannen som ruspåvirket, men mente han kunne avhøres om det spesielle funnet i hagen. Ifølge dommen gjentok og bekreftet han historien i avhør.


Nekter straffskyld

Da bileieren ble kalt inn til politiavhør og fikk vite at han var siktet for forsikringsbedrageri, benektet han det hele. Han fastholdt det samme da saken var oppe i retten nylig.

23-åringen endret også sin forklaring. Han nektet for deltakelse i svindel, sa han hadde vært ruset og at han hadde funnet på historien.

Retten fester imidlertid ikke lit til noen av forklaringene.

«Når bevisene vurderes i sammenheng finner retten det bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte har forholdt seg som i tiltalen», heter det i dommen.

På restene av den nedgravde bilen fant politiet også et chassisnummer som samsvarer med identiteten til bilen som 32-åringen hadde meldt stjålet.

– Dette var et svært viktig og avgjørende bevis i saken, sier politiadvokat Tom Danielson i Romerike politidistrikt til RB.

32-åringen er tidligere dømt for forsikringsbedrageri. Begge ble dømt til fengsel i 60 dager, hvorav 30 dager betinget. De må også betale 116.667 kroner til forsikringsselskapet. Ingen av de to vil anke dommen, opplyser deres forsvarere til RB.

– Min klient fastholder at han er uskyldig, men orker ikke belastningen ved en ankebehandling, sier 32-åringens forsvarer, advokat Thomas Randby.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

Da har du ett problem: - Bilen min finnes ikke!