Filmer trafikken fra fronten

Vil bevise sjåførenes uskyld

Her er kameraet montert i frontruten. Sjåførene Jarle Myrheim og Alf Erik Aspås synes det er bra med kameraet. Byrknes Autos avdelingeleder i Tromsø, Kai Morten Mortensen, har gjennomført testingen med kamera, som nå kommer i alle selskapet trailere. Foto: Nordlys
Her er kameraet montert i frontruten. Sjåførene Jarle Myrheim og Alf Erik Aspås synes det er bra med kameraet. Byrknes Autos avdelingeleder i Tromsø, Kai Morten Mortensen, har gjennomført testingen med kamera, som nå kommer i alle selskapet trailere. Foto: Nordlys

Når ulykken er ute blir alt festet til videoen som tas opp i frontruten.

Byrknes Auto er en av de første i landet som monterer videokamera i frontruten på trailerne sine, melder Bergensavisens nettutgave.

Slik skal skyldspørsmålet i en eventuell ulykke kunne dokumenteres med det samme.

Administrerende direktør Stein Inge Larsen sier til BA at det store transportselskapet fra Byrknesøy i Gulen i Sogn og Fjordane har gjennomført et prøveprosjekt med kamera på sine biler i Nord-Norge.

– Erfaringene nordfra er svært positive, sier Larsen.

Tre hendelser nylig

Den siste tiden har firmaet opplevd tre situasjoner der biler har kommet over i motsatt kjørefelt. Den ene var dødsulykken i Fagernes i fjor.

Larsen mener det ofte er sjåføren av traileren som blir fremstilt som den skyldige inntil det kommer bevis som viser det motsatte.

– I slike situasjoner er det greit å ha et kamera som tar opp det som skjer. I stedet for å vente på en langdryg etterforskning kan man se hvordan ting har skjedd umiddelbart, sier Stein Inge Larsen til BA.

Kameraet er ikke større enn en middels mobiltelefon, og det er opp til sjåføren selv om han vil ha kameraet i bilen.

Ekstremvær

– Mange trailerulykker skyldes manglende utstyr. Det ser vi ikke minst på utenlandske vogntog. Vi for vår del har valgt å satse mye på kvalitet og sikkerhet, sier Larsen.

Men det er ikke bare utenlandske vogntog og uvettige bilister som er problemet.

– De siste årene har vi til tider hatt svært ekstremt vær. I den situasjonen har vi valgt å tenke langsiktig, sier Larsen til BA.

Larsen sammenligner det lille kameraet med den svarte boksen i et fly.

– Det lagrer automatisk det som skjer ved en kollisjon eller kraftig oppbremsing. Kameraet har til en hver tid opptak fra den siste timen, sier Larsen.

Enkelt å montere

– Det er en billig investering i forhold til hva det koster om en sjåfør må ut av jobben fordi førerkortet er beslaglagt, sier han.

Byrknes Auto har i dag omlag 100 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, Bergen, Ålesund og Tromsø. Selskapet har 33 vogntog.

Les mer om bil og motor på ba.no

Se også: Dette er verdens sterkeste lastebil