Fikk bot – fordi parkeringsplassen var for trang

Men det sto ingen ting om at den ikke var beregnet på biler ...

Parkeringsplassen var for liten til at vanlige biler fikk plass innenfor oppmerkingen   likevel var den ikke skiltet med at den var beregnet på motorsykler og mindre kjøretøy. Kvinnen fikk bot på 500 kroner, men nektet å gi seg. I ettertid har plassen blitt skiltet.  (Foto: Vidar Langeland, ba.no/ANB)
Parkeringsplassen var for liten til at vanlige biler fikk plass innenfor oppmerkingen likevel var den ikke skiltet med at den var beregnet på motorsykler og mindre kjøretøy. Kvinnen fikk bot på 500 kroner, men nektet å gi seg. I ettertid har plassen blitt skiltet. (Foto: Vidar Langeland, ba.no/ANB)

Denne parkeringsplassen i parkeringshuset på Nesttuni Bergen er for liten til at en vanlig bil kan parkere der, men tidligere var det ikke noe skilt om at det var ulovlig for vanlige biler å bruke den.

Høsten 2011 parkerte en kvinne BAhar vært i kontakt med på plassen. På grunn av at plassen er liten, ble hjulene stående litt utenfor oppmerkingen. Da hun kom tilbake til bilen etter jobb, fikk hun seg en lite trivelig overraskelse. Hun hadde fått parkeringsbot.

LES OGSÅ: Parkering til besvær

Stått biler der

– Jeg har sett at det har stått biler der før omtrent daglig, og det var også litt derfor jeg også tenkte at det var greit, forklarer hun.

Security Park er medlem av Parkeringsklagenemnda. De lister på sine nettsider opp en rekke saker som det er nytteløst å klage på. Parkering med hjul utenfor oppmerkede felt er ett av dem.

LES MER: Disse klagene vant fram i nemnda

Gikk til inkasso

Kvinnen, som ønsker å være anonym, nektet likevel å betale boten.

– Jeg sendte inn en klage på boten, men fikk ikke medhold i klagen, derfor gikk saken videre til inkasso. Jeg valgte å bestride kravet, og dermed gikk saken til forliksrådet, forteller hun.

I november i år, ett år senere, vant kvinnen fram i forliksrådet. Hun slipper å betale boten på 500 kroner, mens Security Park ble dømt til å betale 4300 kroner i saksomkostninger.


Del med Facebook-vennene dine

Kom opp skilt ...

I ettertid har det imidlertid kommet opp et skilt om at parkeringsplassen kun er for motorsykler og mindre kjøretøy.

Kvinnen er glad for avgjørelsen, men reagerer på måten parkeringsselskapet har opptrådt.

Tror mange har fått bot

– Jeg synes Security Park har utnyttet mennesker ved å holde på på den måten. De kunne håve inn 500 kroner dagen på folks uvitenhet hver dag over flere år, sier hun.

– De hadde ikke gitt seg med dette dersom jeg ikke hadde tatt saken videre.

Hun tror det er svært mange bilister som har fått bot, og har valgt å gå til avisen for at andre bilister som har fått bot på samme sted skal være klar over at de kan ha rett på å få pengene sine tilbake.

LES OGSÅ: Feilparkerte i ett minutt – måtte ut med 700 kroner

Vil ikke svare på telefon

BA kontaktet Security Park første gang fredag forrige uke for en kommentar til saken. Parkeringsselskapets driftsdirektør Miguel Paulos opplyser at selskapet ikke vil svare på spørsmål over telefon.

BA sendte en e-post med en rekke spørsmål om saken, og fikk følgende svar tirsdag uken etter:

Uenige

«Hovedskiltet ved innkjøring på eiendommen regulerer hvordan du som fører skal forholde deg til parkering på eiendommen. Parkering forbudt utenfor anvist plass betyr at du ikke kan parkere hvordan du selv ønsker, men faktisk innenfor oppmerket felt.

Plassen denne saken omhandler er ikke dimensjonert for normale personbiler, se vedlagte bilde (bilde av aktuell parkeringsplass, journ.anm.). Selv om Security Park AS er uenig både i dommens begrunnelse og resultat har selskapet valgt å ikke ta ut stevning, dvs. anke dommen, ettersom den ikke har prinsipiell betydning.

Det var ikke et utbredt problem at parkerende ikke innrettet seg etter reguleringen, men med det nye skiltet som ble satt opp i mai 2012 er det ikke mulig å misforstå».

Ikke imponert

BA har spurt Security Park om hvorfor det ikke har stått et skilt ved parkeringsplassen tidligere, og hvorfor de valgte å sette opp et nytt skilt i ettertid. De har også blitt spurt om hvor mange bøter og klager de har i forbindelse med parkeringshuset på Nesttun, og hvorfor de mener at denne saken ikke er av prinsipiell art.

«Utover dette har vi ingen kommentar,» svarer driftsdirektør Paulos.

Kvinnen som vant mot parkeringsselskapet er ikke imponert over Security Parks svar til BA. Hun oppfordrer andre som også har blitt ilagt gebyr om å klage.

Arrogant måte

– Dette er en svært arrogant måte å forholde seg til en slik dom på. Det viser helt klart deres holdning til slike gebyrer. Jeg håper virkelig at flere nå går i gang og krever tilbakebetalt urettmessig ilagt gebyr, dommen vil da være med å styrke likhetsprinsippet i rettssystemet, sier hun.

– Det var biler som sto parkert der hver eneste dag, så det stemmer ikke at dette ikke var et utbredt problem, men det vil man vel få svar på når personene som har fått ilagt gebyr krever refusjon.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ba.no – her: