Dette er det nye satsingsområdet til UP

Utrykningspolitiet har tatt like mange til nå i år – som i hele fjor.

Dette er en av måtene UP tar de som kjører for nært bilen foran. Er kamera rigges opp vinkelrett mot veien. Med et fast punkt i midten, er det en smal sak å måle om avstanden er tilstrekkelig eller ikke. (Foto: utrykningspolitiet)
Dette er en av måtene UP tar de som kjører for nært bilen foran. Er kamera rigges opp vinkelrett mot veien. Med et fast punkt i midten, er det en smal sak å måle om avstanden er tilstrekkelig eller ikke. (Foto: utrykningspolitiet)

Viktigheten av å holde avstand til bilen foran, er noe det har blitt fokusert mye på, i mange år.

Vi har blant annet hatt kampanjer som skal lære bilførerne å telle "1001, 1002, 1003" – som et lite triks for å sikre avstand på minst tre sekunder.

Men i praksis er det svært mange som synder mot dette.

En milliard i året

Det er beregnet at påkjørsler bakfra hvert år kostet samfunnet en milliard kroner. I tillegg kommer fysiske skader og i verste fall tap av liv. Så mye som 14 prosent av alle ulykker med personbil, er relatert til påkjørsel bakfra.

Så er det også dette noe Utrykningspolitiet (UP) har sterkt fokus på om dagen. I distrikt nummer 6, som omfatter politidistriktene Sogn og Fjordane, Hordaland og Haugaland og Sunnhordland, har man så langt i år beslaglagt like mange førerkort på grunn av for liten avstand til forankjørende – som man gjorde i hele 2013. Det skriver NRK Hordaland.

Stoppet i rundkjøring – fikk parkeringsbot!


Blir anmeldt

Regelen her er klar: Hvis avstanden til bilen foran er på under ett sekund, betyr det et forenklet forelegg på 5200 kroner. I tillegg to prikker i førerkortet.

I grove tilfeller blir bilfører anmeldt og risikerer å miste førerkortet. Bare på Vestlandet, hanket UP i fjor inn over en million kroner i bøter på dette området.

Filmer vinkelrett

Kontrollene gjøres ved vanlig patruljering på veiene, der man filmer trafikken og observerer de som ikke følger reglene. Dessuten vinkelrett filming, som måler avstanden mellom bilene.

– Hovedmålet vårt er å få folk til å holde bedre avstand slik at vi unngår alle påkjørslene bakfra. Dette er det vi fokuserer på i tillegg til rus og fart. Kort avstand til forankjørende er en av disse farlige måtene å kjøre bil på, sier Oksnes, til NRK Hordaland.

Fort gjort – men kan koste deg 3200 kroner

Største irritasjonsmoment

En undersøkelse gjort av forsikringsselskapet Codan i 2012, viste at dette med å ikke holde avstand i trafikken er noe mange er opptatt av. Det norske bilister irriterer seg aller mest over, er nemlig biler som ligger for tett bak og som ikke holder avstand.

36,5 prosent av alle spurte sier at dette er det største irritasjonsmomentet i trafikken, det topper både hos mannlige og kvinnelige sjåfører.

Her kan du lese mer: Dette irriterer oss mest i trafikken

Biler som ikke holder avstand i trafikken - det er irritasjonsmoment
  nummer én hos norske bilister. (Foto: Scanpix)
Biler som ikke holder avstand i trafikken - det er irritasjonsmoment nummer én hos norske bilister. (Foto: Scanpix)

Davy Wathne ble stoppet – les hvordan han reagerte